Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Κι, όμως, λεφτά υπάρχουν

Σε μια περίοδο κατά την οποία η πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό είναι από εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη, είναι ανεπίτρεπτο να «λιμνάζουν» στα ευρωπαϊκά ταμεία κονδύλια δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα σημαντικό μέρος τους κινδυνεύει να χαθεί οριστικά.

Η προειδοποίηση του Χ. Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Task Force, είναι ξεκάθαρη: Ενώ το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση των επιχειρήσεων, στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. υπάρχουν εγκεκριμένα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων!

Οι προσπάθειες που γίνονται για την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ δυστυχώς αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Αν και ο χρόνος «τρέχει», σύμφωνα με την έκθεση της Task Force από τα λεγόμενα έργα προτεραιότητας τον Μάρτιο είχαν ολοκληρωθεί μόλις 15 από τα 181, με αποτέλεσμα να «αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός εκείνων των έργων για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση και εκείνων που κινδυνεύουν».

Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες και να μεταφέρει πόρους σε εκείνα τα έργα και τις δράσεις που και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορούν να απορροφήσουν και την απασχόληση να τονώσουν. Από τα προγράμματα για την αγορά εργασίας έως τη χρηματοδότηση των σημαντικών έργων υποδομής. Πρέπει κάποτε να τελειώσουν οι συζητήσεις για τη λεγόμενη αναπτυξιακή τράπεζα ή για την ίδρυση εξειδικευμένων φορέων για τη χορήγηση μικρο-πιστώσεων σε επιχειρήσεις.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Όσο αναβάλλονται οι αποφάσεις, τόσο θα αυξάνεται η πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας και τη συρρίκνωση των εργασιών τους.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113035805

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS