Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Δημοσκοπικό παράδοξο και 3 σενάρια!

Του Dr.Money

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει διαχρονικά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με πολύ υψηλά ποσοστά που φθάνουν και συχνά ξεπερνούν το 70%. Η συγκεκριμένη θέση αφορά όλο το πολιτικό φάσμα, από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά, και δεν συνδέεται με την πολιτική τοποθέτηση καθενός.

Όμως, όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν απαγορευθούν έδιναν στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας που ψήφισαν την εφαρμογή του μνημονίου ΙΙολύ χαμηλότερα ποσοστά. Συνολικά, τα δύο κόμματα λάμβαναν από 31% μέχρι 44%, με το ποσοστό της Ν.Δ. να κυμαίνεται από 17% έως 25% και του ΠΑΣΟΚ από 14% έως 19% χονδρικά.

Από τη σκοπιά των στρατηγικών αναλυτών, που δεν θα τους δείτε σε τηλεοπτικά παράθυρα ή εκπομπές, το χαμηλό ποσοστό του δικομματισμού, όπως αποκαλείται, οφείλεται στην άσχημη οικονομική και πολιτική συγκυρία που χρεώνεται στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Οφείλεται επίσης στην πεποίθηση σχεδόν όλων εκείνων που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ότι μπορούν να εκφράσουν την οργή, την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία τους χωρίς να διακυβεύεται η θέση της Ελλάδας στο ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Χρειάστηκε να φτάσουμε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για να ακούσουμε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο να επικαλείται το ίδιο επιχείρημα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian αλλά και μετέπειτα. Όμως, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν, αρκετές μέρες πριν αρχίσει να διαφαίνεται μια μεγαλύτερη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, κυρίως της Ν.Δ., ότι δεν θα έπρεπε να σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

«Η εμπειρία δείχνει ότι η εκλογική συμπεριφορά ίσως διαφέρει αρκετά από τα ευρήματα των γκάλοπ», μας είχε αναφέρει ένας εξ αυτών την προηγούμενη Πέμπτη. Η σοκαριστική εκτίμηση όσον αφορά τα δεδομένα της στιγμής, αναλογικά με τη συνολική επίδοση του δικομματισμού, μιλούσε για συσπείρωση των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομματικών μηχανισμών την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, που θα τα οδηγούσε κοντά στο 50% ή και παραπάνω, με τη Ν.Δ. να έχει σημαντικό προβάδισμα.

Αν θα επαληθευθούν ή όχι απομένει να το δούμε την Κυριακή το βράδυ. Νομίζουμε όμως ότι είναι σωστό να ειπωθεί ότι, ακόμη κι αν το συνολικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ανέλθει στο 50% ή λίγο παραπάνω, όπως θέλει το αισιόδοξο γι’ αυτούς σενάριο, ο δικομματισμός θα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Όμως, η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα το κάνουν σαφές, προειδοποιώντας τους πάντες για τις συνέπειες. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την 6η Μαΐου δεν μπορεί παρά να είναι τα εξής τρία:

Πρώτον, και λιγότερο πιθανό, η Ν.Δ. να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δεύτερον, ο δικομματισμός λαμβάνει συνολικά κοντά στο 40% ή χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να έχει γύρω στις 150 έδρες στη Βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα θα ξαναπάει σε βουλευτικές εκλογές, ενώ το ίδιο ισχύει πολύ περισσότερο αν λάβει λιγότερο από 40%. Είτε σύντομα, δηλαδή στις 10 ή 17 Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει ακυβερνησία, οπότε ο κ. Παπαδήμος θα κληθεί ίσως να παραμείνει στη θέση του για έναν ακόμη μήνα, είτε το φθινόπωρο, με κάποιο πολιτικό πρόσωπο ως μεταβατικός πρωθυπουργός.

Τρίτον, η εκτίμηση των ανωτέρω στρατηγικών αναλυτών που θέλει τα δύο μεγάλα κόμματα να λαμβάνουν 50% και άνω δικαιώνεται, με αποτέλεσμα να διαθέτουν 170 και άνω θέσεις στη Βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση, η λογική και οι Βρυξέλλες ευνοούν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει πιθανόν καθήκοντα πρωθυπουργού, αν η Ν.Δ. έχει εξασφαλίσει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και ποσοστό κοντά στο 30%.

Αν όμως η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι περιορισμένη, δηλαδή 4%-5%, αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν ο πρωθυπουργός να προέρχεται μεν από τη Ν.Δ., αλλά να μην είναι ο αρχηγός της. Όμως, μια τέτοια κυβέρνηση θα οδηγήσει σε τύποις συγκυβέρνηση για 6 μήνες με 1 χρόνο και σε εκ νέου εκλογές.

Ποιο από τα 3 σενάρια είναι το πιο πιθανό; Δεν θα στοιχηματίζαμε σε κανένα. Το σίγουρο είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, και βασικά το ΠΑΣΟΚ, θα βγουν λαβωμένα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Όλα δείχνουν ότι στη Βουλή θα αντιπροσωπευθούν 7 και πλέον κόμματα, με τα αντισυστημικά, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, να εκπροσωπούνται και τον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυροποιείται. 

Όμως, η Ν.Δ. θα είναι πιθανόν με διαφορά το πρώτο κόμμα, οπότε οι πρωτοβουλίες θα ανήκουν στον κ. Σαμαρά. Όμως, ο τελευταίος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα καθίσει στην πρωθυπουργική καρέκλα αν δεν είναι πρωθυπουργός. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση παραπέμπει σε νέες εκλογές αν η Ν.Δ. είναι είτε κοντά σε ποσοστό αυτοδυναμίας είτε πολύ μακριά από αυτό. Κοντός ψαλμός αλληλούια.


ΠΗΓΗ: EURO2DAY.GR
http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/696553/Article.aspx

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS