Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Κομισιόν: Εξαγωγικό έλλειμμα ύψους 25% του ΑΕΠ διαπιστώνει στην Ελλάδα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Ίσως το σημαντικότερο παραγωγικό ζήτημα της χώρας που συνεχίζει να αναπαράγει τις στρεβλώσεις μιας κλειστής οικονομίας που όση συμβατότητα κι αν μπορεί να είχε με το διεθνές ψυχροπολεμικό σκηνικό του '60, τόσο μακριά βρίσκεται από τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη ανταγωνιστικότητα. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Εξαγωγικό έλλειμμα ύψους 25% του ΑΕΠ διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2012 που δόθηκε στην δημοσιότητα και φέρει τον τίτλο «Αποκομίζοντας τα οφέλη από την Παγκοσμιοποίηση» αναφέρει πως η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι πολύ «κλειστή» οικονομία, καθώς βάσει του μεγέθους της οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι περίπου 50%, αλλά αντιπροσωπεύουν μόλις το 25%.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει εξαγωγική δυναμική 100 δισ. ευρώ, αλλά λόγω διαφόρων στρεβλώσεων τα έσοδα από την εξαγωγική δραστηριότητα είναι μόλις 50 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως το ελληνικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σχετίζεται περισσότερο με την ικανότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και λιγότερο από την ικανότητα της ελληνικής βιομηχανίας να εξάγει αγαθά και υπηρεσίες, σημειώνει δε πως η Ελλάδα έχει «γνωστές» αδυναμίες στο επιχειρηματικό της περιβάλλον και ότι ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την απλοποίηση των διαδικασιών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά η εφαρμογή τους προχωρά με αργό ρυθμό.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=478945

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS