Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Τα κόκκινα τηλέφωνα

Του Δημήτρη Χατζηδημητρίου

Μετά το Μάρτιο του 1987, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία έφθασαν στο «κατώφλι του πολέμου», εξαιτίας της επιμονής της Αγκυρας να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, οι τότε πρωθυπουργοί Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ αποφάσισαν να καθιερώσουν μιαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους, παρακάμπτοντας τα καθιερωμένα και επίσημα δίκτυα επαφών, όπως είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και οι εντεταλμένοι διπλωματικοί υπάλληλοί τους.

Οι αείμνηστοι Χρήστος Μαχαιρίτσας και Ισμαήλ Τζεμ έπαιξαν -εκατέρωθεν- το ρόλο των προσωπικών απεσταλμένων των πολιτικών προϊσταμένων τους, πριν αυτοί συναντηθούν στο Νταβός της Ελβετίας, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κρίση.

Το 1996, μετά την κρίση στα Ιμια, οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι χρειάζεται να αντιδρούν αμέσως σε περιστατικά που μπορεί να προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να οδηγήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο. Μια από τις αποφάσεις τους ήταν να λειτουργήσουν τηλεφωνικές «κόκκινες γραμμές», ώστε να διασφαλίζεται η άμεση επικοινωνία Αθήνας και Αγκυρας, χωρίς να χάνεται χρόνος σε ενδιάμεσες διατυπώσεις κι ενέργειες, που ενίοτε προκαλούν και την ανεπιθύμητη μεσολάβηση τρίτων...

Έκτοτε, κάθε υπουργός Αμυνας, που σέβεται τον εαυτό του και την αποστολή του, ανακοινώνει και τη λειτουργία μιας τέτοιας «κόκκινης γραμμής»... Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων στις δύο χώρες είχαν αποφασίσει να μιμηθούν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Οι κοινοί θνητοί δεν μάθαμε ποτέ εάν χρειάστηκε, όλα αυτά τα χρόνια, να «κουδουνίσουν» οι τηλεφωνικές συσκευές στα υπουργικά γραφεία και, πολύ περισσότερο, εάν εγκαταστάθηκε ποτέ αυτή η γραμμή «θερμής επικοινωνίας», κατά τα πρότυπα του «Μόσχα καλεί Ουάσιγκτον» του αλήστου μνήμης Ψυχρού Πολέμου.

Πληροφορηθήκαμε, όμως, χθες, ότι ο ΥΕΘΑ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Γιλμάζ, για τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής «πορτοκαλί γραμμής»... Μίας ακόμη, και τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα. Τι απέγιναν άραγε όλες οι προηγούμενες; Τις ξήλωσαν οι προηγούμενοι υπουργοί, αποχωρώντας από τη θέση τους; Υπήρξαν ποτέ ή μήπως δεν τα κατάφεραν οι τεχνικοί των δύο χωρών να τις εγκαταστήσουν;

Ας λύσει κάποιος αυτές τις απορίες... Γιατί οι «γραμμές» δεν λείπουν. Από πρωτοβουλίες έχουμε έλλειψη...

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2243384

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS