Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Αυτοί απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για την ψήφιση του πακέτου των μέτρων την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, μετά την αδιάλλακτη στάση της ΔΗΜΑΡ και τις δραματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ


Μπορεί στελέχη της κυβέρνησης και της Συγγρού να διαμηνύουν ότι τα μέτρα θα περάσουν από την κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης, εντούτοις ο Α. Σαμαράς παρακολουθεί ανήσυχος τις εξελίξεις και αναζητεί εναγωνίως τρόπους να αποφευχθούν οι κυβερνητικοί κραδασμοί. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμία περίπτωση τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό.
Οι εταίροι εξάλλου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αθήνα και δεν κρύβουν το προβληματισμό τους. Είναι βέβαιο ότι οι δανειστές θα προτιμούσαν τα μέτρα να ψηφιστούν από μία συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών κομμάτων ως εγγύηση για την εφαρμογή τους στο μέλλον.
Προβληματισμός για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
Μέχρι στιγμής, το κατηγορηματικό «ναι» του Ευ. Βενιζέλου δεν δείχνει να είναι επαρκές, καθώς η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του εντείνεται καθημερινά και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα τηρήσουν κοινή γραμμή στην ψηφοφορία για τα μέτρα.
Ο πρόεδρος του Κινήματος μπορεί να έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, διαμηνύοντας πως όποιος καταψηφίσει τα μέτρα αυτομάτως τον ρίχνει και από τον προεδρικό θώκο, ωστόσο ακόμα και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πως δεν ελέγχει πια την κοινοβουλευτική του ομάδα και πως η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ίδιο. 
Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μιχάλη Κασσή και την επιμονή του Κώστα Σκανδαλίδη να καταψηφίσει τα μέτρα, το ΠΑΣΟΚ ξεκινά με ταβάνι τις 30 ψήφους υπέρ.
Αν τελικά ο κ. Σκανδαλίδης καταψηφίσει, τότε θα παρασύρει μαζί του και άλλους βουλευτές, όπως ο Γιάννης Κουτσούκος που έχει δηλώσει αδυναμία να στηρίξει τέτοιου είδους μέτρα.
Με την κατάσταση όμως που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, οι «σταυροί» στη Βουλή εξελίσσονται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ο Θόδωρος Παραστατίδης (που δεν πήγε καν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας), η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Δριβελέγγας και ο Μάρκος Μπόλαρης έχουν εκφράσει ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους και «φλερτάρουν» ξεκάθαρα πλέον με το «όχι».
Τι θα κάνουν ΔΗΜΑΡ και ΝΔ
Στην Δημοκρατικής Αριστερά φαίνεται πως το «ναι» έχει φύγει από το κάδρο και το δίλλημα είναι πλέον ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι», ενώ δεν αποκλείεται και το σενάριο της αποχής.
Στη ΝΔ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις όπου η κοινοβουλευτική ομάδα ήταν «μπετόν».
Οι χθεσινές δηλώσεις του Γ. Βλάχου και του Ν. Κακλαμάνη για συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας προκάλεσαν ανησυχία, θέτοντας σε λειτουργία τον κομματικό μηχανισμό για να ηρεμήσουν οι επίδοξοι «αντάρτες».
Η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει πιθανότατα τη Δευτέρα. Ο κ. Σαμαράς θα θέσει το δίλημμα: “ή ψηφίζουν το πακέτο, παίρνει τα χρήματα η χώρα και μπορεί να ελπίζει στην παραμονή της στην Ευρωπαική Ένωση και στην ενίσχυση από τους εταίρους μας ή το πακέτο δεν περνάει και η χώρα παραδίδεται στην ακυβερνησία και στο χάος”.
Με το πολιτικό σκηνικό να είναι εύθραυστο, ο Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα ώστε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τετάρτη.
Αμέσως μετά θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός που όπως όλα δείχνουν θα γίνει άλλη μία μεγάλη μάχη για την ψήφισή του.
Φυσικά μετά την ψήφιση των μέτρων ξημερώνει μία διαφορετική μέρα για την χώρα και για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση μετά τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν δεν μπορεί να πάει μακριά. Για το λόγο αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν και τη ψήφιση των μέτρων ως ψήφο εμπιστοσύνης στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.
ΠΗΓΗ: NEWSBOMB.GR
http://www.newsbomb.gr/politikh/story/249065/aytoi-apeiloyn-na-rixoyn-tin-kyvernisi

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS