Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Προσδοκίες από την επίσκεψη

Του Δημήτρη Πλακούτση

Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αύριο, στην Αθήνα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό της χώρας να αναδείξει το πραγματικό μέγεθος της κρίσης που ταλανίζει εδώ και χρόνια την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Μια κρίση η οποία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά της την ύφεση, για πέμπτο συνεχή χρόνο, την κατακόρυφο άνοδο της ανεργίας, την αναστολή λειτουργίας για χιλιάδες επιχειρήσεις και ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους. Η επίσκεψη του κοινοτικού αξιωματούχου συμπίπτει και με την έναρξη του τελικού γύρου διαβουλεύσεων των επικεφαλής της τρόικας με την κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα πρόσθετα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν το ήδη φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην ορθή τροχιά, κατά την έκφραση τεχνοκρατών.

Ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει τη δέσμευση της χώρας, ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, πλην όμως, δεδομένου ότι οι προβλέψεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα έχουν προ πολλού ξεπεραστεί, αναμένεται να θίξει και το ζήτημα να δοθούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια ώστε οι στόχοι να υλοποιηθούν. Είναι ευκαιρία, με κάθε λεπτομέρεια να παρουσιαστούν τα στοιχεία από τα οποία θα προκύψουν και τα συμπεράσματα για το τι έφταιξε και το πρόγραμμα απέτυχε, αλλά και, το κυριότερο, τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα για να πετύχει.

Βεβαίως θα ήταν φρονιμότερο ο πρόεδρος της Επιτροπής να συναντηθεί και με άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας -πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς- ώστε να σχηματίσει ευρεία αντίληψη της κατάστασης. Επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, μάλλον να υποθέσουμε για λόγους υπερβολικού φόρτου εργασίας του προέδρου της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει το βαρύ φορτίο να μεταφέρει τις απόψεις του πολιτικού κόσμου και των παραγωγικών τάξεων. Ο ελληνικός λαός, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, στην περίπτωση που υπάρχει ακόμη, αναμένει από τον πρόεδρο της Επιτροπής να μελετήσει με προσοχή τις ελληνικές θέσεις.

Ας μην ξεχνά η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας αισθάνονται οργή και σύγχυση μπροστά στην ταχύτητα με την οποία μια μακροχρόνια περίοδος ανοδικού επιπέδου διαβίωσης μετατράπηκε σε τεράστια κρίση, με την απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας και τη διατήρηση των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους για πολλά χρόνια ακόμη. Τα χρέη, τα ελλείμματα και οι ανισορροπίες, που πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα η Ε.Ε., δεν εμφανίστηκαν από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά συσσωρεύτηκαν επί σειρά ετών, οι δε κοινωνικές συνέπειές τους είναι εκτεταμένες. Η κατανόηση αυτών θα βοηθήσει στη λύση.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2213980

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS