Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Tο πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα

Όσοι έχουν κάποιο λόγο να συνομιλούν με τους τεχνοκράτες της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα, γνωρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι βρίσκονται σε ...διακοπές.

Και ο λόγος είναι ότι τα περιθώρια που έχει η ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε αποφάσεις ουσία κατά τον έλεγχο που ξεκινά σήμερα, είναι μικρά. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότερο θα επιστρέψουν σήμερα στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας όπου θα αρχίσει μια σειρά από κρίσιμα ραντεβού, με κορυφαία αυτά που αφορούν τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα της Πέμπτη, και το πρωθυπουργό την Παρασκευή.


Το κλίμα αγωνίας που προσπαθήθηκε να διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες φρόντισε να το μαζέψει η ίδια η Κομισιόν, βάζοντας τον εκπρόσωπό της να δηλώσει από χθες πως η απόφαση για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα είναι «απίθανο» να έρθει πριν από το Σεπτέμβριο και εξαρτάται από τη βαθμολογία που θα βάλει η Τρόικα στην ελληνική πρόοδο.


Σε μια αμφίσημη δήλωση, ο εκπρόσωπος των δανειστών πρόσθεσε πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να αναλάβουν άμεσα δράση, αν και παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «μπορεί να βρει λύσεις» για να αποφευχθούν προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Και ολοκλήρωσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επόμενη δόση προς την Ελλάδα «θα δοθεί».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα ραντεβού που ξεκινούν σήμερα;

ΠΡΩΤΟΝ.
 Η Τρόικα γνωρίζει ότι η πραγματική πρόοδος που έχει επιτευχτεί είναι μικρή.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ
. Η Τρόικα γνωρίζει επίσης πως η κυβέρνηση έχει την βούληση να προχωρήσει αλλά ακόμη βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των μέτρων και αποφάσεων.

ΤΡΙΤΟΝ
. Και πως για τους λόγους αυτούς, θα δοθεί λίγο ακόμη «τράτο» στην ελληνική πλευρά, με την μόνιμη υπόμνηση όμως πως τίποτα δεν είναι βέβαιο σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας.

Το πρώτο πρόβλημα που διαπιστώθηκε είναι ότι από τις αποκρατικοποιήσεις που είχαν στη σειρά για το 2012 το προεκλογικό «πάγωμα» των διαδικασιών είχε σαν συνέπεια να θεωρούνται πλέον ώριμες για το 2012 μόνο αυτές που αφορούν την πώληση των κρατικών λαχείων και του Κέντρου Ξένου Τύπου (IBC) του 2004. Η «αστοχία» αυτή, μπορεί να στοίχισε το κεφάλι του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, πλην όμως δεν έλυσε το πρόβλημα: Ο στόχος μείωσης του χρέους 3,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 μέσω αποκρατικοποιήσεων, είναι πια ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Και εδώ, λοιπόν, αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν με νόημα, ότι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να επαναφέρουν τις προτάσεις για πώληση ποσοστών του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, ή ακόμη και της ΔΕΗ, προκειμένου να φέρουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα, αν και κύριος στόχος είναι να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Από τους τρεις στόχους πιο ώριμος είναι ο ΟΠΑΠ, όπου το δημόσιο διατηρεί ποσοστό 34%. Με δεδομένη την αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία, θα επιλεγεί η μέθοδος του πλειστηριασμού, αντί της αγοράς μετοχικών πακέτων. Οι αρμόδιοι κύκλοι σημείωσαν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον (δηλαδή οι υποψήφιοι αγοραστές) θεωρείται δεδομένο και πως αν κλείσει μια συμφωνία τις επόμενες 15 – 20 ημέρες, θα μπορέσει να υπάρξει και προκαταβολή πριν το Σεπτέμβριο.

Κίνηση υπάρχει και στα περί τον ΟΤΕ, καθώς στην αγορά κυκλοφορεί πως η Deutsche Telekom εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλλει δημόσια προσφορά για το ποσοστό που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες. Στην περίπτωση αυτή, ο βασικός μέτοχος είναι υποχρεωμένος (από την σχετική συμφωνία με το δημόσιο) να υποβάλλει έστω και τυπικά μία τέτοια πρόταση.
Μέχρι να ωριμάσουν και κάποια άλλα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξαναφέρει προς τα εμπρός, στη σέντρα έπεσε και η λίστα με τους 255 οργανισμού που θα καταργηθούν ή συγχωνευθούν. Η λίστα δεν είναι πολύ διαφορετική από την περιβόητη λίστα Πάγκαλου αλλά με κάποιες ουσιώδεις αλλαγές, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί, να έχει νόημα και να καταγράφει (πάλι) την κυβερνητική βούληση. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ως θετικά και τα αποτελέσματα των επαφών με τον πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, και την οικονομική ομάδα που εκπροσωπεί.

Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα «υπεσχημένα» της ελληνικής πλευράς. Τα οποία πρέπει να είναι χειροπιαστά, ή τουλάχιστον να δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δώσει τέλος σε «χρονίζοντα ζητήματα» έως το τέλος του έτους.
Η δημοσιοποίηση της λίστας των 255 οργανισμών είναι ακριβώς μια τέτοια εκδήλωση προθέσεων που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στη μάχη κατά της σπατάλης του κράτους. Όπως επίσης και στη μάχη με το χρόνο προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικά ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, όπως αυτά που ακούστηκαν για νέες προτεινόμενες οριζόντιες περικοπές κυρίως στις συντάξεις όσο και από την πρόταση-σοκ για καθιέρωση πλαφόν 1.500 ευρώ τον χρόνο, ανά ασφαλισμένο, όσον αφορά τις δαπάνες υγείας που θα δικαιούται στο ελληνικό κράτος.

Το πιθανότερο είναι τα μέτρα των 11 και πλέον δισ. ευρώ να μην έχουν κλείσει μέχρι την Πέμπτη, οπότε έχει οριστεί το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα. Στο σημείο αυτό, μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να προωθούν την ιδέα ότι οι πολιτικές κατευθύνσεις που θα αναδειχθούν έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον ακριβή προσδιορισμό των μέτρων, γνωρίζουν, όμως πως και αυτό δεν φτάνει. Για τον λόγο αυτό, και επειδή για την επομένη είναι προγραμματισμένο και το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός έχει «κλείσει» συνάντηση με του κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ώστε να υπάρχει κοινή υπογραφή σε όσα τελικά πέσουν στο τραπέζι…

Σημειώνεται ότι εκτός από την ευρύτερη μάχη κατά της κρατικής σπατάλης, στην επιφάνεια έχει ξαναέρθει με έμφαση η μελέτη του ΚΕΠΕ που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ τον χρόνο στις δαπάνες υγείας που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία (με στόχο εξοικονόμηση 182 εκατ. ευρώ), αλλά και δεκατρία εναλλακτικά σενάρια πλαφόν στις κύριες συντάξεις, με τον πήχη να τίθεται στο ευνοϊκότερο για τους συνταξιούχους σενάριο στα 3.000 ευρώ μικτά και στο χειρότερο στα 1.800 ευρώ. Αντίστοιχα, το μέτρο αποδίδει από 282,5 εκατ. ευρώ έως 3 δισ. ευρώ.

Επίσης το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 5% έως 10% ανάλογα με το ύψος τους με στόχο εξοικονομήσεις 880 εκατ. ευρώ, κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, περικοπή των διπλών συντάξεων (η δεύτερη να κόβεται κατά 50% και ενδεχόμενη τρίτη κατά 70%), περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις για ορφανές, ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών.
2. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ μέσω της αύξησης της χρήσης γενόσημων φαρμάκων (όφελος 500 εκατ. ευρώ).
3. Μειώσεις έκτατου διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μείωση του αριθμού των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών κατά 90% κι αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού.
4. Επιβολή διδάκτρων από 200 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο στους «αιώνιους» φοιτητές και στους μεταπτυχιακούς (έσοδα 180 εκατ. ευρώ).
5. Καταβολή του 50% των αποδοχών των κληρικών από την Εκκλησία (όφελος 92 εκατ. ευρώ).
6. Κατάργηση των επιδομάτων εξομάλυνσης για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και δικαστικούς.
7. Μείωση των επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ και τα κόμματα με στόχο εξοικονομήσεις 380 εκατ. ευρώ.
8. Αναβολή στις πληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα οδοιπορικά των στρατιωτικών (628,26 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14).
9. Ψαλίδι στα προνόμια των βουλευτών (δωρεάν αυτοκίνητο μόνο για τους βουλευτές της περιφέρειας, πλαφόν δαπάνης καυσίμων 400 ευρώ τον μήνα για τα κυβερνητικά οχήματα), λουκέτο στο κανάλι της Βουλής και ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με το Δημόσιο (όφελος 369 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας).
10. Μείωση 50% στις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 20% όπως και των αποδοχών δημάρχων, γενικών γραμματέων και περιφερειαρχών.

ΠΗΓΗ: MONEYPOST.GR


Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS