Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Να αξιοποιήσουμε το διπλό ενδιαφέρον

Χθες στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, την Κυριακή έρχεται και ο Τζακ Λιου υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Για διαφορετικούς λόγους, η καθεμία από τις δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη ενδιαφέρεται έντονα για την κατάσταση στη χώρα μας, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για την υπερδύναμη του πλανήτη η Ελλάδα αποτελεί όαση σταθερότητας στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τη Γερμανία, επίσης, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία. Η γερμανική ιθύνουσα πολιτική τάξη και οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι θέλουν την Ελλάδα μόνιμα στο σχήμα της Ευρωζώνης. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει τη θέση της στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης οικοδομώντας μια οικονομία ανταγωνιστική, χωρίς ελλείμματα και χρέη.

Το κεντρικό, άλλωστε, μήνυμα που έδωσε χθες ο Β. Σόιμπλε αυτό αφορούσε: Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και στον βαθμό που αυτό θα υλοποιείται τότε και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στη δέσμευσή της για τη χορήγηση νέας βοήθειας, ειδικά με την εφαρμογή μέτρων που θα ελαφρύνουν με ουσιαστικό τρόπο το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος. Γιατί ακόμη και σήμερα το ελληνικό δημόσιο χρέος ουσιαστικά δεν είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος εξυπηρέτησής του, ακόμη και όταν θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς αυτοί στο ορατό μέλλον θα είναι σχετικά ασθενικοί...

Ο Β. Σόιμπλε ήταν σαφής. Εφόσον το 2013 επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί νέα βοήθεια, προφανώς μέσω της μείωσης του χρέους με ένα πακέτο μέτρων, όπως μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση της αποπληρωμής ομολόγων και να μην συνυπολογισθούν στο χρέος τα 50 δισ. που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτό θα σημάνει αποδέσμευση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που αντί για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων θα μπορούν να διοχετευθούν για την ενίσχυση των επενδύσεων, για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αρκεί να γίνει πράξη η ρήση «συν Αθηνά και χείρα κίνει»...

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113081103

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS