Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Οι μαθουσάλες της πολιτικής

Του Γρηγόρη Καλφέλη

Πάντοτε η ριζοσπαστική Αριστερά της Δύσης πίστευε αταλάντευτα , ότι έπρεπε το καρτέλ των αρτηριοσκληρωτικών κομμάτων να «ανοίξει» στις νέες ιδέες και τους πολίτες.

Ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτή η ωραία προοπτική ήταν και ο περιορισμένος αριθμός των βουλευτικών θητειών, ώστε το πολιτικό προσωπικό να ανανεώνεται συνεχώς και οι βουλευτές να μη διαμορφώνουν διεφθαρμένες σχέσεις με τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ( λόγω ακριβώς της μακρόχρονης παραμονής στην πολιτική).

Αυτή τη σκέψη εκπροσωπούσε -προφανώς εικονικά- στο δημόσιο γίγνεσθαι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή δύο θητείες για τους βουλευτές.

Όμως μετά το πρόσφατο συνέδριο όλες αυτές οι ελκυστικές ιδέες εγκαταλείφθηκαν απαράδεκτα και αποφασίστηκε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν να θητεύουν για 10 χρόνια(!) και , μάλιστα, χωρίς να είναι σαφές πότε θα τεθεί σε ισχύ αυτή η απόφαση!

Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπεί καθόλου την καινούργια αριστερή « αίρεση» ( heresy) της Ευρώπης , που θα σώσει τη πολιτιστική παράδοση αυτής της Ηπείρου, δηλαδή τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη στο λαό ( όπως λέει ο γνωστός Ζίζεκ)!

Εκπροσωπεί τραγικά την παλιά σκέψη και η παραπάνω ιδεολογική αντίληψη για τα 10 χρόνια των βουλευτών δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο λαό και τα καινούργια πρόσωπα, αλλά εμπιστοσύνη στους γερασμένους μαθουσάλες της πολιτικής (και προφανώς αυτός ο συμβιβασμός ήθελε να προστατεύσει κάποιες παρόμοιες φιγούρες της ηγετικής ελιτ του ΣΥΡΙΖΑ)!

Το συμπέρασμα; Η δύναμη και η απόλαυσή της , όπως λέει και ο γερμανός φιλόσοφος Enzensberger, είναι ένα ισχυρό «αφροδισιακό» στο οποίο δεν μπορούν να αντισταθούν ούτε οι εκπρόσωποι της δήθεν αριστερής φιλοσοφίας!

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=523081

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μια πρόταση για όριο θητειών σε όλες τις αιρετές δημόσιες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται ως αριστερή θέση κι όχι απλά αυτονόητη κίνηση συνεχούς ανανέωσης και ρήξης των μηχανισμών. Γι' αυτό άλλωστε και είχαμε κάνει τη σχετική πρόταση κι από εδώ 3,5 χρόνια πριν στο "Οι θεσμοί στη Νέα Μεταπολίτευση" 

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS