Παρόλο που η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί στρατιωτικά σαν η περιφερειακή «υπερδύναμη» σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών , με θέμα «Τουρκία και συσχετισμοί δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».
Στις χερσαίες δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Κέντρο, το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών, ήτοι 523.000, ενώ η Τουρκία 510.000 και η Αίγυπτος 468.500. Η Ελλάδα είναι έβδομη στη σειρά, με ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό 139.936 ατόμων.
Στο σημείο αυτό να σημειώσω – εκφράζοντας προσωπική άποψη- ότι ο αριθμός των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας στην πραγματικότητα είναι πλασματικός , καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται στρατιώτες από περιοχές της Τουρκίας (Κούρδοι), οι οποίοι σε περίπτωση «ανάφλεξης» κάθε άλλο παρά θα συμπαραταχθούν με τις υπόλοιπες χερσαίες δυνάμεις, αλλά το πιθανότερο είναι να αντιταχθούν απέναντι τους.
Είναι ο Δούρειος Ίππος στο εσωτερικό της Τουρκίας και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Άγκυρα.
Στα άρματα μάχης η Συρία διαθέτει περισσότερα από την Τουρκία, ήτοι 4.950, έναντι 4.563 τουρκικά. Η Ελλάδα με 1590 άρματα είναι έκτη.
Στην Αεροπορία,υπερτερεί η Συρία με 565 μαχητικά αεροσκάφη και η Αίγυπτος με 555 μαχητικά. Τρίτο είναι το Ισραήλ με 460 και η Τουρκία είναι στην τέταρτη θέση με 426. Η Ελλάδα είναι στην εβδόμη θέση με 303 μαχητικά.
Εκεί που υπερέχει η Τουρκία έναντι των άλλων χωρών είναι στο Ναυτικό, όπου υπερτερεί σε προσωπικό, αριθμό υποβρυχίων, φρεγατών, κορβετών, σκαφών ναρκοπολέμου και αποβατικών.
Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ναυτικά μέσα. Ακολουθούν η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που υπερτερούν σε περιπολικά. Η Κύπρος, εκτός από 4 περιπολικά, δεν διαθέτει άλλα αξιόλογα ναυτικά μέσα.
Όμως ,σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, τα ναυτικά μέσα που διαθέτει η Τουρκία, δεδομένης και της μεγάλης έκτασης του παραλιακού της μετώπου, δεν είναι επαρκή για να αντιμετωπίσει σοβαρές και ….ταυτόχρονες προκλήσεις από διάφορες κατευθύνσεις.
Η έρευνα αναφέρει, επίσης, ότι ούτε η Τουρκία, ούτε οι άλλες χώρες της περιοχής έχουν τα μέσα να διεξαγάγουν με αποτελεσματικότητα μακράς διάρκειας ναυτικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις τους, και να είναι εκτεθειμένες στην επάκτια άμυνα και στην Αεροπορία της αντίπαλης πλευράς.
Όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων Τουρκίας – Ελλάδας, το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών αναφέρει ότι μια εφ’ όλης της ύλης σύγκριση με την Ελλάδα παρουσιάζει την Τουρκία να υπερέχει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε άρματα μάχης και σε μαχητικά αεροσκάφη και στο Ναυτικό. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «οι αριθμητικές αναλογίες από μόνες τους δεν είναι επαρκείς για να εξαχθεί το συμπέρασμα ποιος, σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση, θα επικρατήσει».
Στο σημείο αυτό να εκφράσω την προσωπική μου άποψη ότι η Τουρκία διαθέτει σαφή πλεονεκτήματα για πολεμική σύγκρουση ολίγων ημερών , αλλά η Ελλάδα υπερτερεί στα πλεονεκτήματα πολεμικής σύγκρουσης μηνών. Διότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να μεταφέρει τις δυνάμεις από την Ανατολική πλευρά της , κάτι που συνεπάγεται τεράστιο γεωπολιτικό – οικονομικό κόστος της, διότι θα βρεθεί ξαφνικά να απολέσει το 1/3 περίπου των εδαφών της, καθώς τότε η εξέγερση των Κούρδων και η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους θα είναι δεδομένη.
ΚΑΙ αυτό επίσης το γνωρίζει πολύ καλά η Άγκυρα. Η Τουρκία λοιπόν προσπαθεί να φαίνεται «ως κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι». Γαβγίζει αλλά … δεν δαγκώνει!
ΠΗΓΗ: POLITIS-GR
http://www.politis-gr.com/?p=22819
0 σχόλια