Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Ένα διαχρονικό κυβερνητικό αστείο

Του Νίκου Φραντζή

Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό, και ίσως σε άλλες εποχές να είχαμε το περιθώριο να το αντιμετωπίσουμε ως ένα διαχρονικό ελληνικό πολιτικο-κυβερνητικό αστείο, αλλά τώρα πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν να αντιμετωπίσει τη φαιδρή διάσταση του ζητήματος.

Ο λόγος για τα θέματα της φορολογίας, των δημοσίων εσόδων, της φοροδιαφυγής. Είναι τραγικό ύστερα από δυόμισι χρόνια βαθιάς κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα βρέθηκε σε κατάσταση χρεοκοπίας, να είμαστε ακόμη στο στάδιο της συζήτησης και του σχεδιασμού ενός νέου συνολικού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα κατανέμει τα βάρη με δίκαιο αλλά και αναπτυξιακό τρόπο, θα εξασφαλίζει σταθερή και απρόσκοπτη ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και θα μπορεί να συλλάβει ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής, μεγαλώνοντας την πίτα των εσόδων σε νέα εισοδηματικά εδάφη, μακριά από αυτά που λόγω υπερεκμετάλλευσης έχουν ξεραθεί προ πολλού.

Η νέα κυβέρνηση δεν φέρει, με τη σημερινή της μορφή, αυτούσια την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, αλλά τα κόμματα διαθέτουν ιστορία και η πορεία του βασικού κυβερνητικού κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, περιλαμβάνει στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν την πενταετία της κυβέρνησης Καραμανλή και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία, αν και βραχύβια, πήρε αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια -γιατί άραγε δεν φρόντισε να υιοθετήσει και ένα νέο φορολογικό σύστημα;

Το ίδιο ισχύει προφανώς και για το ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο διαθέτει πλούσιο κυβερνητικό παρελθόν αλλά διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης, έχοντας στα χέρια του την τύχη της χώρας ακριβώς στην κρίσιμη περίοδο της κρίσης.

Προφανώς οι σκέψεις για την απουσία ενός φορολογικού συστήματος το οποίο να είναι δίκαιο και να μην αφήνει περιθώρια φοροδιαφυγής δεν χάνουν ποτέ την επικαιρότητά τους στη χώρα μας, μάλιστα βρίσκουν τρέχουσες αφορμές στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ κυρίως των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για το νέο πακέτο μέτρων που είναι αυτή τη στιγμή επί χάρτου.

Τα ανησυχητικά δείγματα υπάρχουν στις δηλώσεις του χρηματίσαντος και υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, που αναφέρουν ότι «11,5 δισ. δεν προκύπτουν μόνο από περικοπές». Είναι περισσότερο από σαφές ότι ο σχεδιασμός κοιτάζει χωρίς περιστροφές προς νέα φορολογικά έσοδα.

Και επειδή οι άνθρωποι της τρόικας έχουν προ πολλού πάψει να δέχονται εκτιμήσεις εσόδων που στηρίζονται στην «πάταξη της φοροδιαφυγής» (αυτοί έχουν περιθώριο να γελάνε), αναμένουμε εντός των ημερών να διαπιστώσουμε ποιοι θα είναι οι νέοι φόροι που θα πέσουν στο τραπέζι των μέτρων. Σε αυτήν την πρόβλεψη θα δεχόμασταν ευχαρίστως διαψεύσεις...

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2211041

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS