Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Η τελευταία ευκαιρία

Του Γιώργου Κουβαρά

«Η Τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε χθες εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα και αποτυπώνοντας μέσα σε λίγες λέξεις τη δραματική τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιμένουν να μιλάνε για... θέατρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει τις συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών (Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη) «εξαπάτηση του ελληνικού λαού», στην πραγματικότητα το τελευταίο δεκαήμερο βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση των τελευταίων ετών με τους δανειστές μας.

Κρίσιμη πρώτα απ’ όλα γιατί από την έκβασή της εξαρτάται όχι μόνο η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα καταβολής μισθών, συντάξεων και λοιπών υποχρεώσεων του κράτους αλλά και η ίδια η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Κρίσιμη, επίσης, γιατί δοκιμάζει τα όρια της αντοχής μιας κοινωνίας που είναι προ πολλού στο κόκκινο, καθώς μεγάλο μέρος της έχει ματώσει και βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας. Κρίσιμη, τέλος, γιατί θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα σε μια περίοδο που ενισχύονται επικίνδυνα ακραίες ιδεολογίες και συμπεριφορές.

Είναι άξιο απορίας πώς αυτές οι διαπιστώσεις, που επιβεβαιώνουν την τεράστια σημασία της επίτευξης συμφωνίας για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, δεν λαμβάνονται υπόψη από την Τρόικα. Από τη μια μεριά έχουμε το τελευταίο διάστημα ένα μπαράζ δηλώσεων υπέρ της Ελλάδος από Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ρομπέι, Μπαρόζο, Ντράγκι μέχρι Ομπάμα και Λαγκάρντ, από την άλλη όμως οι εκπρόσωποι της Τρόικας, που διαπραγματεύονται τις... λεπτομέρειες του πακέτου, δίνουν όντως την εντύπωση ότι δεν επιδιώκουν συμφωνία, αλλά επιτίθενται στην ελληνική κοινωνία, κολλημένοι σε ιδεοληψίες και εμμονές που εμποδίζουν τη συνεννόηση.

Η Τρόικα εξακολουθεί να κάνει αυτό που την έκανε αντιπαθή στην ελληνική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Πιέζει τα πράγματα πέρα από τις δυνατότητες της κοινωνίας, με μια τιμωρητική διάθεση, υπονομεύοντας έτσι μια μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης που έχει ξεκινήσει στη χώρα και δημιουργώντας το αίσθημα στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού ότι οι δανειστές δεν είναι εταίροι αλλά... εχθροί.

Αυτή η διαπραγμάτευση είναι η τελευταία ευκαιρία για να αλλάξει αυτή η αντίληψη. Εστω και την ύστατη ώρα, με λογικές υποχωρήσεις, έτσι ώστε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να λειτουργήσει υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, που αποτελεί συμφέρον όχι μόνο δικό μας αλλά και των δανειστών μας.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.e-typos.com/Opinions.aspx?id=22188&title=%25CE%2597%2520%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25B5%25CF%2585%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25AF%25CE%25B1%2520%25CE%25B5%25CF%2585%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9%25CF%2581%25CE%25AF%25CE%25B1

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS