Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Καθοριστική μάχη για αλλαγή σελίδας

Δύο είναι μεγάλες «πληγές» στη μάχη για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η διεφθαρμένη, αντιπαραγωγική και γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση. Αυτή είναι η αδήριτη πραγματικότητα.

Εξάλλου, ακριβώς επειδή η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή εν έτει 2013 «βασιλεύουν», γι' αυτό και αυξάνονται ή επιβάλλονται νέοι φόροι, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση στις εισπράξεις εσόδων του κράτους. Επειδή ακόμη υπάρχουν διεφθαρμένοι «κρίκοι» στην κρατική μηχανή που διευκολύνουν τη σπατάλη δημοσίου χρήματος, για παράδειγμα στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης, γι' αυτό καταρρέουν τα ασφαλιστικά ταμεία και περικόπτονται μισθοί, συντάξεις και εφάπαξ.

Δικαίως σε όλες τις εκθέσεις της τρόικας, αλλά και όλων των διεθνών οργανισμών, στα δύο αυτά μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αφιερώνονται εκτεταμένα κεφάλαια και επιτιμάται η χώρα για τη βραδύτητα με την οποία προωθούνται οι αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.

Δει δε χρημάτων. Και γι' αυτό η μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά εθνικού στόχου και να υλοποιηθεί μέσα από συγκεκριμένους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς. «Κλειδί» για την επιτυχία θα είναι το εάν οι αλλαγές που προωθήθηκαν με καθιέρωση μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και οι σχεδιαζόμενες νέες μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν στη δημιουργία αξιόπιστης φορολογικής διοίκησης, θωρακισμένης έναντι της διαφθοράς και απαλλαγμένης από κάθε είδους πολιτικές παρεμβάσεις.

Χωρίς δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν μπορεί υπάρξει αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας σε μόνιμη βάση. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικά δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, και όχι μόνο. Το Δημόσιο δεν θα έχει πλεόνασμα για να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό κράτος και να μειώσει το γενικό επίπεδο των φόρων. Εάν δεν εξαλειφθούν τα προκλητικά φαινόμενα φοροδιαφυγής, δεν μπορούν να υπάρχουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113042232

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS