Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Εμείς τι κάνουμε;

Της Άννας Παναγιωταρέα

Συμβαίνει τον τελευταίο καιρό να ταξιδεύω σε όλη την Ελλάδα. Από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή και τα Γιάννενα ως τα Βάτικα και την Κρήτη. Και καθώς έρχομαι σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, ακούω το ίδιο τροπάριο: δεν κάνουν τίποτε για μας στην Αθήνα, εννοώντας φυσικά την κεντρική κυβέρνηση. Εχω σχεδόν πλέον πειστεί ότι αυτός είναι ένας διαδεδομένος μύθος -καθ’ άπασα την επικράτεια-, ο οποίος είναι εξαιρετικά βολικός για τις εντόπιες αρχές, τις κοινωνίες των πολιτών, τα εμπορικά επιμελητήρια, τους οικονομικούς παράγοντες και όποιους άλλους συγκροτούν την ηγέτιδα τάξη των νομών ή ακόμη και στο ευρύτερό πλαίσιο των περιφερειών.

Για παράδειγμα, βρισκόμουν στην Ηλεία και άκουγα φίλους να λένε ότι η κεντρική εξουσία θα έπρεπε «κάτι» να κάνει για να κινηθεί η αγορά. Κι έμεινα, ειλικρινά, έκπληκτη να ακούω από την περιοχή που διαθέτει το πιο -ίσως- ισχυρό τουριστικό brand name στην Ελλάδα να περιμένει από την Αθήνα να κινήσει την εντόπια οικονομία. Γιατί μπορεί κάποιος στην παγκόσμια κοινότητα να μην έχει ακούσει για τη σύγχρονη Ελλάδα ή ακόμη και για την αρχαία. Μπορεί να μην έχει ανατρέξει ποτέ στον παγκόσμιο χάρτη να βρει πού πέφτει η Ελλάδα και ακόμη να πιστεύει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή κοινωνική αναστάτωση - όπως τακτικά την παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η Ολυμπία είναι ξακουστή και στις εσχατιές της υφηλίου. Αλλά ας μη μείνουμε στον εξαίσιο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, που διαρκώς βελτιώνεται, ενώ επ’ εσχάτων ανασκάπτεται και το Γυμνάσιον, ολοκληρώνοντας έτσι το συγκρότημα προετοιμασίας των αθλητών, πράγμα που θα κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον. Ας δούμε το μοναδικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας με τα αριστουργήματά του, το Μουσείο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον περιποιημένο χώρο της αρχαίας Ηλιδας που φέρνουν κάθε χρόνο στην περιοχή εκατομμύρια τουρίστες. Αλλά τι κάνει η εντόπια κοινωνία, πέρα από τις δομές του κράτους, για τη συντήρηση και προβολή των μνημείων;

Θα μπορούσα να αναφέρω ανάλογα παραδείγματα και για τα Γιάννενα και για το Διδυμότειχο και για το Ρέθυμνο και για την Πρέβεζα με τη Νικόπολη. Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει ζωντανό το παρελθόν της -όσο κι αν είναι οξύμωρο το σχήμα- που προσφέρει στους νεοέλληνες τη μοναδική δυνατότητα να κτίσουν ένα ισχυρό οικονομικό μέλλον. Θα έλεγα ότι το κράτος με τις δυνάμεις που έχει κάνει το μέγιστο! Αναρωτιέμαι αν οι εντόπιοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να περιμένουν πλέον τα πάντα από το κράτος και την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ειδικά σήμερα είναι η δική μας ώρα: Ας κάνουμε κάτι όλοι για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.e-typos.com/Opinions.aspx?id=34844&title=%25CE%2595%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25AF%25CF%2582%2520%25CF%2584%25CE%25B9%2520%25CE%25BA%25CE%25AC%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BC%25CE%25B5%253B

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS