Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Ένας χρόνος μαζί…

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Tου Βαγγέλη Στολάκη

Λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά κλείσει… ένα χρόνο, τα «δεξιά» χέρια του πρωθυπουργού, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη μιλούν στην «Κ» για τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, το μέχρι τώρα έργο της, τις αποκλίσεις από το κείμενο συμφωνίας αλλά και την ανάγκη… αναθεώρησής του!

Σύμφωνα με όσα ορίζει η συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση «στόχος της είναι να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ούτε την παραμονή της στο ευρώ». Επίσης οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς συμφώνησαν πως «η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα. Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στην διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια».

Οι προτεραιότητες της συγκυβέρνησης αφορούν ζητήματα αναθεώρησης όρων της δανειακής σύμβασης, αναπτυξιακής ανασυγκρότησης με αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος, κατάρτιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, μέτρα για ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση, διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές. Επίσης, το κείμενο που δόθηκε τότε στη δημοσιότητα αναφερόταν σε δραστικό περιορισμό του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών, Γενικών Γραμματέων και βουλευτών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για τα θέματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα και κατάργηση της βουλευτικής αποζημίωσης για συμμετοχή σε επιτροπές της Βουλής.

«Ζηλεύουν και οι Ευρωπαίοι»

Ως τεράστιο βήμα πολιτικού πολιτισμού προς τα μπρος χαρακτηρίζει τη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. «Είναι γεγονός πως η ύπαρξη τριών κομμάτων είναι ένα πείραμα πρωτόγνωρο ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, διότι αν εξαιρέσουμε το μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας συνήθως οι συγκυβερνήσεις αποτελούνται από κόμματα που προέρχονται από ένα όμοιο ιδεολογικό χώρο. Σε εμάς δεν ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχει μια συνεργασία κομμάτων από το ευρύτερο συνταγματικό τόξο: και από την κεντροδεξιά και από την κεντροαριστερά. Αξιολογούμε εξαιρετικά θετικά τον ένα χρόνο της συγκυβέρνησης. Κατορθώσαμε να διευθετήσουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ζητήματα που σχετίζονται με το προσωπικό. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επελέγη και σε επίπεδο υπουργών, γραμματέων αλλά και στελεχιακού δυναμικού από τρία κόμματα χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές τριβές είναι ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας για όλους τους συμμετέχοντες.

Πρόκειται για κάτι που θα ζήλευαν και οι Ευρωπαίοι! Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η εμπειρία και η παράδοση των λεπτών προγραμματικών δεσμεύσεων που υπάρχει στη Γερμανία. Οι δεσμεύσεις των τριών κομμάτων είναι επί βασικών αρχών και αξόνων πολιτικής και όχι λεπτομερειών. Είναι σαφές επίσης ότι εξαιτίας της διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης των τριών κομμάτων θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ορισμένων θεμάτων. Είναι ζητήματα που προκύπτουν αλλά αντιμετωπίζονται με την ανάπτυξη της ενδοκυβερνητικής συνεργασίας». (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: KARFITSA.GR
http://www.karfitsa.gr/2013/06/02/enas-chronos-mazi/

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS