Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ , NEWS - Πολιτική - «Ε.Ε.– Ελλάδα: Ένα χρόνο μετά, η επίδραση Σαμαρά»

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Αποτιμώντας την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας που ανοίγουν το δρόμο για τη μεταρρυθμιστική ολοκλήρωση αλλά και για αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Η Europolitique δημοσιεύει εξασέλιδο αφιέρωμα στις σχέσεις Ε.Ε. – Ελλάδας με γενικό τίτλο «Ε.Ε. – Ελλάδα: Ένα χρόνο μετά, η επίδραση Σαμαρά» και υπότιτλο «Μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, μία δειλή επιστροφή της εμπιστοσύνης». Στο κύριο άρθρο του αφιερώματος που υπογράφει ο Richard Werly, αναφέρεται ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν επιτύχει μία σύγκλιση απόψεων, που δεν υπήρχε από την αρχή της κρίσης έως σήμερα.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει επίσης ότι σε μία συμβολική κίνηση, από τα μέσα Μαΐου όλες οι ομάδες των κοινοτικών αξιωματούχων, που ασχολούνται με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έχουν πλέον μία κοινή στέγη, στην οδό Πειραιώς 132, δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τα στελέχη της Task Force, που βοηθούν την Ελλάδα στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από τους εμπειρογνώμονες της DG Ecfin, που είναι υπεύθυνοι για το μνημόνιο κατανόησης. Τρίτη ομάδα είναι οι εθνικοί εμπειρογνώμονες που έχουν τεθεί στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης από τους εταίρους της.

Ο συντάκτης σχολιάζει ότι αυτή η συγκέντρωση των δυνάμεων, μπορεί να μοιάζει καθυστερημένη ή χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Όμως στην Αθήνα, όπου η πορεία των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται και από την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες, η κίνηση έχει τη σημασία της. Επίσης έχει σημασία ο ορισμός ενός Έλληνα, του Μαργαρίτη Σχοινά, πρώην ευρωβουλευτή, ως συντονιστή των ομάδων. Δηλαδή ορίστηκε ένας Έλληνας για να ενημερώνει τις Βρυξέλλες αλλά και για να πείσει τους Έλληνες: «Το στοίχημα είναι παρακινδυνευμένο. Αποτελεί όμως δείγμα της επιστροφής της εμπιστοσύνης», κρίνει ένας Έλληνας αξιωματούχος. «Η μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στην πλατεία Schuman των Βρυξελλών και την Πλατεία Συντάγματος έχει σταματήσει» διαπιστώνει.

Ο δημοσιογράφος εξηγεί στη συνέχεια ότι σε αυτή την επιστροφή της εμπιστοσύνης .ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή δύο συνεχόμενων εκλογικών έχουν συντελέσει σημαντικό ρόλο μία σειρά από παράγοντες, που έπεισαν τις Βρυξέλλες ότι πλέον γύρισε σελίδα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Κατ’ αρχήν έχουν σημασία τα πρόσωπα: Ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο οποίος αποδείχθηκε πολύ πιο επιδέξιος από ότι αναμενόταν στο να κρατήσει ενωμένο τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπου μετέχουν και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Επίσης ένα ρόλο καθοριστικό παίζει και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που οι συνεργάτες του περιγράφουν ως κάποιον διαρκώς κρεμασμένο στο τηλέφωνο, με τους ομολόγους του στο Eurogroup, και ο οποίος πιστώνεται τον ορισμό του Χάρη Θεοχάρη, ως ισχυρού Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου η θητεία ορίστηκε στα πέντε χρόνια, με ορίζοντα δηλαδή που ξεπερνάει τη θητεία της σημερινής βουλής.

Στη συνέχεια σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το ξεκαθάρισμα στο τραπεζικό τοπίο. Στα μέσα Ιουνίου, όταν θα έχει αποχωρήσει η τρόικα, η προβλεπόμενη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική) μπορεί να σηματοδοτήσει μία καινούρια αρχή και την επιστροφή των απαραίτητων κεφαλαίων στην οικονομία.

Τέλος έρχονται κάποιες θετικές προβλέψεις, που διοχετεύονται επιδέξια από την κυβέρνηση Σαμαρά και που ρίχνουν φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας. Φέτος το καλοκαίρι αναμένονται στην Ελλάδα 17 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός ρεκόρ. Παράλληλα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ κατά το 2013. Σε ό,τι αφορά της σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στην Αθήνα, δείχνουν για πρώτη φορά μία ελαφρά υποχώρηση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, που ενσαρκώνει μία εναλλακτική προοπτική. Υπάρχει όμως και το ακροδεξιό, νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η ύπαρξη του κόμματος αυτού αποτελεί μία πηγή ενόχλησης για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και την απόδειξη μίας ενδημικής σύγχυσης της ελληνικής κοινωνίας. Οι ελληνικοί δαίμονες δεν έχουν σταματήσει να στοιχειώνουν την Ευρώπη, καταλήγει το κύριο άρθρο. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=238187&catID=2

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS