Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Η Ευρώπη και οι δαίμονες

Του Νίκου Φραντζή

Η αλήθεια είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και η πολιτική του προϊσταμένη, η καγκελάριος Μέρκελ, αποτελούν το σχεδόν μόνιμο «κόκκινο πανί» για τους ελληνικούς αντιμνημονιακούς ταύρους, ιδιαίτερα στην τρέχουσα διπλή ελληνική προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβησαν, πέραν των άλλων, δύο πράγματα: εκτός Ελλάδος, οι Γερμανοί αξιωματούχοι περιόρισαν σταδιακά τη διπλωματική γλώσσα σε ό,τι αφορά όλες τις διαστάσεις της ελληνικής υπόθεσης, καθώς διαπίστωσαν ότι η εγχώρια αντιευρωπαϊκή δυναμική, που τροφοδοτήθηκε από δύο χρόνια σκληρού περιοριστικού προγράμματος λιτότητας, έχει αποκτήσει την ιδιότητα βόμβας πολλών μεγατόνων, που μπορεί να σκάσει πάνω από την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.

Εντός Ελλάδος πάλι, οι οργισμένες συνήθως, έως και απειλητικές ορισμένες φορές, αναφορές στις γερμανικές προθέσεις και διαθέσεις τέθηκαν εξαρχής σε περίοπτη θέση στο καθημερινό προεκλογικό κομματικό ρεπερτόριο. Ωστόσο, η χθεσινή αναφορά του κ. Σόιμπλε αξίζει να αξιολογηθεί απεξαρτημένη από το φορτισμένο προεκλογικό σκηνικό εντός και εκτός Ελλάδας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, αλλά δεν θα τη βοηθήσουμε λέγοντας ότι η αιτία των προβλημάτων της βρίσκεται στην Ιταλία ή στη Γερμανία. Η αιτία των προβλημάτων της, για τα οποία υποφέρουν οι Ελληνες, εντοπίζεται στις ελλείψεις της ελληνικής πολιτικής, που συνεχίσθηκαν επί δεκαετίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Ο κ. Σόιμπλε είναι και αυτός πολιτικός, αλλά κάνοντας αυτές τις δηλώσεις απευθύνεται στο δικό του εκλογικό ακροατήριο, κατά συνέπεια μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, την οποία έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει κάθε Ελληνας πολιτικός -ανεξαρτήτως αποχρώσεως- έχοντας μπροστά του το δικό του εγχώριο κομματικό πελατολόγιο.

Η χειρότερη και πλέον καταστροφική στάση που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε απέναντι στην τεράστια κρίση ύπαρξης που αντιμετωπίζουμε είναι να πιστέψουμε στην εύκολη προσέγγιση που ακούγεται σε διάφορους τόνους εδώ και καιρό, ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική.

Εθελοτυφλεί όποιος δεν αναγνωρίζει ότι αυτό που συμβαίνει, στην πραγματικότητα, είναι ότι η ευρωπαϊκή κρίση έβγαλε στην επιφάνεια τα πραγματικά ελληνικά προβλήματα, που ήταν κρυμμένα κάτω από το «χαλί» της προσωρινής κοινής ευρωπαϊκής ευμάρειας.

Τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση σε όλη της την έκταση, την κακοδιοίκηση, το κομματικό κράτος που ξόδευε αλόγιστα για να μεγαλώνει ικανοποιώντας την πελατεία του, τις συντεχνίες με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, τα λόμπι κάθε είδους, το βόλεμα στις εύκολες λύσεις, την αδιαφορία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την εγκατάλειψη της παραγωγής, την αποθέωση του καταναλωτισμού.

Όλα αυτά και άλλα πολλά, από έναν τεράστιο κατάλογο εθνικής δυστυχίας, δεν τα προκάλεσε καμία ευρωπαϊκή κρίση. Οσο δεν το αντιλαμβανόμαστε αυτό, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μονίμως με τους δαίμονές μας ή να καταστραφούμε μαζί με αυτούς.


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2193571

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS