Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Δεν αρκούν τα καλά λόγια

Του Νίκου Φραντζή

Η τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα ψελλίζοντας κάποιες καλές -είναι η αλήθεια- κουβέντες περί «διεξοδικών και εποικοδομητικών συνομιλιών», αλλά χωρίς να έχει υπάρξει μια πλήρης και ολοκληρωμένη συμφωνία, όπως η ίδια πηγή δήλωσε σαφώς: «Συμφωνήσαμε στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε υπηρεσιακό επίπεδο, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας τις επόμενες ημέρες». Μέχρι στιγμής, λοιπόν, συμφωνία η οποία να περιλαμβάνει και τις επίμαχες προτάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, τουλάχιστον όπως τέθηκε το θέμα στη συνάντηση των αρχηγών το βράδυ της Τρίτης.

Ταυτόχρονα, όμως, το στερεότυπο «θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας» δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι των συζητήσεων, αφού ουδείς Ευρωπαίος ηγέτης ή κοινοτικός αξιωματούχος -ούτε η κα Μέρκελ κατά την εδώ παρουσία της ή σε οποιαδήποτε από τις πολλές άλλες δηλώσεις της- το απέσυρε από το προσκήνιο. Αντίθετα, συνεχίζει να αποτελεί το επιμύθιο, ακόμη και κάθε καλής κουβέντας που αναφέρεται στην ελληνική υπόθεση.

Πριν από λίγες ημέρες, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας το έθεσαν μια ακόμη φορά χωρίς περιστροφές: «Θα πρέπει να βρούμε λύση για την Ελλάδα, με το που θα παραλάβουμε την έκθεση της τρόικας. Εφόσον η Ελλάδα επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να αποκτήσει την υποστήριξη της Ευρώπης και δεν υπάρχει αμφιβολία για τη δική μας θέληση, Γαλλίας και Ισπανίας, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πλήρως στην Ευρωζώνη». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το «παλιό καλό δίλημμα», το οποίο αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλούς μήνες, «μέτρα ή προετοιμασία αποχώρησης», τυπικά παραμένει σε ισχύ, όσα χαμόγελα συμπάθειας και αν προσθέσουν αυτοί που το διατυπώνουν.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης παραμένει σε εκκρεμότητα και φαίνεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί, πριν αναζητήσουμε τα όποια οφέλη αναμένουμε από τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην πράξη, ωστόσο, είναι φανερό ότι το πεδίο των τεχνικών συζητήσεων έχει τελειώσει και έχει δώσει τη θέση του σε πολιτική διαπραγμάτευση. Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, με ανανεούμενες συνεχώς απαιτήσεις, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια να υπάρξει πλήρης τεχνική συμφωνία.

Εφόσον ο λόγος είναι πλέον στους πολιτικούς και όχι στους τεχνοκράτες, αναμένουμε από τους εταίρους μας ουσιαστικές κινήσεις που να φθάνουν πέρα από τις «καλές κουβέντες». Απλώς με καλά λόγια δεν αντιμετωπίζονται τα ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε και δεν διασφαλίζεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2245505

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS