Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Η τρόικα κοντεύει να... τρελάνει την κυβέρνηση

Απαντήσεις στα «πηγαινέλα» της τρόικας αναζητούν στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις ετερόκλητες συμπεριφορές, από τη μία πλευρά των τριών εκπροσώπων –Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ- και από την άλλη τη στάση των πολιτικών τους προϊσταμένων και τα μηνύματα που έρχονται διαμέσου των δημόσιων δηλώσεων τους.

Οι διαπραγματεύσεις με το ανώτατο ελεγκτικό κλιμάκιο εμφανίζονται να είναι σε οριακό επίπεδο, με τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να δίνουν το στίγμα του επιπέδου επί του οποίου εξελίσσονται οι συζητήσεις.

Η τρόικα επαναφέρει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, τόσο στο πεδίο των εργασιακών όπου, με ακραίες προτάσεις –μείωση κόστους αποζημιώσεων στο μισό με ανώτατο πλαφόν τους 12 μισθούς και κατάργηση ωριμάσεων- οδηγούν σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εκ παραλλήλου,επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, απορρίπτωντας τις προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προεξοφλώντας ότι θα είναι αναποτελεσματικές.

Η επιμονή των εκπροσώπων των τριών δανειστών της χώρας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στο Μαξίμου το οποίο την ίδια στιγμή διαπιστώνει μια εμφανή αυτοκριτική στάση από πλευράς των πολιτικών επικεφαλής τους. Οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και η ανοιχτή διαφωνία ως προς το μείγμα του ελληνικού προγράμματος ανάμεσα σε Λαγκάρντ- Σόιμπλε στο Τόκιο– συνέχεια του σήριαλ διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου- επιβεβαιώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις, σε πολιτικό επίπεδο, εντός της τρόικας.

Εν τούτοις, η αναγκαιότητα ύπαρξης συμφωνίας για το πακέτο μέτρων, πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 18/10, δείχνει να είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε κάθε περίπτωση, από το Μαξίμου επιδιώκεται το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης- τρόικας να επισφραγιστεί από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε να δεσμεύει και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το ερώτημα βέβαια που παραμένει αναπάντητο είναι η στάση που θα τηρηθεί από τους κυρίουςΒενιζέλο και Κουβέλη στην περίπτωση που ξεπεραστούν από τη συμφωνία οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί, ειδικά από την ΔΗΜ.ΑΡ. 

Ακόμη όμως και αν αυτό δε σκληρύνει τη στάση του κ. Κουβέλη, παραμένουν οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από βουλευτές των δύο- ενδεχομένως και των τριών- κομμάτων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν εύθραυστες κοινοβουλευτικές ισορροπίες. 

Πάνος Ρασσιάς

ΠΗΓΗ: NEWPOST.GR
http://newpost.gr/post/161030/i-troika-konteyei-na-trelanei-tin-kyvernisi/

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS