Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - «Οι μειώσεις μισθών δεν έφεραν ανταγωνιστικότητα»

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Οι μισθοί είναι ένας, αλλά όχι ο κυριότερος παράγοντας ανταγωνιστικότητας. Όσο αποφεύγονταν οι μεταρρυθμίσεις για να συντηρηθεί το κομματικό κράτος, δεν ασχολούμασταν με το γραφειοκρατικό, ενεργειακό, μεταφορικό και τεχνολογικό κόστος, τόσο η συμπίεση των μισθών μετατρέπονταν σε θέσφατο. Από την άλλη η ισόρροπη εσωτερική υποτίμηση (εισοδημάτων - τιμών) έμεινε στα χαρτιά μέσα στους ανορθολογισμούς και τα χρόνια προβλήματα της μη καθετοποιημένης ελληνικής παραγωγής. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Στον αέρα τινάζει άλλον ένα μύθο της τρόικα και των οπαδών της εσωτερικής υποτίμησης η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στην τελευταία έκθεση που συνέταξε τονίζεται εμφατικά ότι η «εσωτερική υποτίμηση» που επιχειρήθηκε με μειώσεις μισθών, καταργήσεις συλλογικών συμβάσεων κ.α. δεν επέφερε αντίστοιχες μειώσεις τιμών στα προϊόντα ούτε και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και σημειώνεται πως «η έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας και στις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική.

Ουσιαστικά, υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακέςή/και μονοπωλιακές καταστάσεις».

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113041033

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS