Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Το καλό σενάριο

Του Αντώνη Καρακούση

Πυκνώνουν τελευταίως οι ενδείξεις που φανερώνουν μεταβολή των συνθηκών. Όσο δύσπιστος και αν είναι κάποιος απέναντι στις στατιστικές, δεν μπορεί να αγνοεί τα σήματα και τα μηνύματα που μεταφέρουν.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί για παράδειγμα η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 970 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ούτε μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σημαντική επίσης βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, η οποία στηρίζει την πρόβλεψη ότι το 2013 θα διαμορφωθεί πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Ακόμη είναι αξιοπρόσεχτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων είναι θετικό. Τον περασμένο Απρίλιο για παράδειγμα οι προσλήψεις ήταν κατά 10.000 υψηλότερες από τις απολύσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Επιπλέον, τα στοιχεία των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φανερώνουν τάσεις αύξησης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι εφέτος οι τουρίστες θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, αριθμός που έχει να προσεγγιστεί από το 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις τείνει να επιβεβαιωθεί. Μετά τον ΟΠΑΠ, θετικές είναι οι προοπτικές για την πώληση της ΔΕΠΑ με όντως υψηλό τίμημα, ενώ προετοιμάζονται διαγωνιστικές διαδικασίες για πλήθος άλλων περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Επιπλέον, το εκδηλούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ασία και την Ευρώπη δημιουργεί μια καλύτερη ατμόσφαιρα για την ελληνική οικονομία. Ακόμη δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να εκπλαγούμε θετικά από την εικόνα που θα παρουσιάζουν τα εθνικολογιστικά στοιχεία και θα αποδίδουν το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας.

Γενικώς, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι υπάρχουν πολλά σημάδια ικανά να αλλάξουν τη φορά των πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έσπευσε να προεξοφλήσει τη μεταβολή των συνθηκών και να κινηθεί βάσει ισχυρών προσδοκιών για τη συνέχεια.

Πολλοί πιθανώς να αμφισβητήσουν τη σημασία της παραπάνω καταγραφής, να τη θεωρήσουν πρόσκαιρη, συγκυριακή. Ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν ότι έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια μνημονιακής πολιτικής πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία βυθιζόμενη ισορρόπησε σε χαμηλότερη βάση. Και μαζί επέβαλε νέες συνειδητοποιήσεις και έθεσε νέες προτεραιότητες στην κοινωνία.

Από αυτή τη χαμηλότερη βάση, σε συνδυασμό με τις πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και τις νέες συνειδητοποιήσεις, ανεδύθησαν ευκαιρίες και δυνατότητες επανεκκίνησης παλαιών ή έναρξης νέων δραστηριοτήτων. Οσο κι αν οι πολλοί δύσπιστοι επιμένουν στο κακό σενάριο, το καλό σενάριο είναι μπροστά κι αυτό που κερδίζει τις καρδιές των ανθρώπων.

Αν επικρατήσει μάλιστα θα λάβει διαστάσεις μοναδικές, όπως συμβαίνει έπειτα από μεγάλες περιόδους ανασφάλειας και στέρησης.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=511563

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS