Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και ΜμΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Η λογική του μέσου όρου, των αντικειμενικών κριτηρίων της εποχής Σημίτη, (και σε περίοδο ανάπτυξης) δεν είχε και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιβάρυνε υπερβολικά τους "μικρούς" και ώθησε τους "μεγάλους" στο να δηλώνουν λιγότερα. Τα περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις δεν αποτελούν από μόνα τους κριτήριο σημερινού εισοδήματος, ούτε δηλώνουν εξ ορισμού την ύπαρξη "μαύρου" χρήματος. Προσοχή λοιπόν! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Σημαντικές ανατροπές στο φορολογικό σύστημα 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έρθουν από σήμερα με τη δημοσίευση από το υπουργείο Οικονομικών σημαντικών εγκυκλίων με τις οποίες θα ενεργοποιηθούν οι πρόσφατες φορολογικές διατάξεις για εφαρμογή νέου αντικειμενικών κριτηρίων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει ένα σύστημα φορολογικών ελέγχων που θα προβλέπει την καθιέρωση ενός νέου τρόπου επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο. Η επιλογή θα βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των κερδών των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί νέες μεθόδους έμμεσου ή τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος και του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις του επαγγελματία, τα περιουσιακά στοιχεία του, το επάγγελμα και ο χρόνος δραστηριότητας, η έδρα του επαγγελματία, τα λειτουργικά έξοδά του, οι δαπάνες μισθοδοσίας, ο τζίρος άλλων παρόμοιων επαγγελματιών καθώς επίσης και τα τεκμήρια διαβίωσης όπως προσδιορίζονται για τα φυσικά πρόσωπα.

Εξάλλου, με άλλη υπουργική απόφαση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους οι φορολογούμενοι σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=511802

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS