Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , NEWS - Οικονομία - Ecofin: «Kοντά σε λύση» για τους κανόνες διάσωσης των τραπεζών

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Το θετικό η τάση για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι πιο ορθολογικοί κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Στα αρνητικά η επίσημη μετατροπή των καταθετών άνω των 100χιλ, σε επενδυτές. Μα αν εκτελεστούν πλήρως οι νέοι κανόνες η πτώχευση μιας τράπεζας θα είναι κυρίως συστημική (πχ κούρεμα ομολόγων) κι όχι τόσο από επενδυτικές επιλογές υψηλού ρίσκου! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών. «Είμαστε κοντά, όμως δεν έχουμε ακόμη ένα τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρωί του Σαββάτου. Έπειτα από έναν μαραθώνιο συνομιλιών, ο Σόιμπλε ζήτησε να μην «επισπευσθούν τα πράγματα με οποιοδήποτε τίμημα».

Οι υπουργοί θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη με στόχο να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία, κατέληξε. Το Ecofin πιέζεται να καταλήξει σε συμφωνία καθώς διατυπώνονται ανησυχίες ότι, εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, δεν θα αρκέσει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η θέσπισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014.

Οι υπό συζήτηση κανόνες προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Οι νέοι υπό διαπραγμάτευση κανόνες προβλέπουν επίσης την δημιουργία εθνικών ταμείων για την εκκαθάριση των τραπεζών και ενός ευρωπαϊκού αντίστοιχου -που όμως θα παρεμβαίνει μόνο σε ύστατη ανάγκη. (Διαβάστε περισσότερα..)

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=519022

Share

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS