Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Ηλεκτρισμένη κοινωνία"

Όταν από ένα προχειροφτιαγμένο λιθόστρωτο σπάσουν οι αρμοί και φύγει η πρώτη πέτρα, όλες οι υπόλοιπες είναι διαθέσιμες. Καθένας μπορεί να αποσπάσει μία και, αναλόγως των διαθέσεών του, μπορεί να την πετάξει στο κεφάλι του διπλανού ή σε όποιον θεωρήσει υπεύθυνο για το ξεχαρβάλωμα.
Μπορεί να την ξαναβάλει αφελώς στη θέση της ή να την αφήσει σε μια άκρη ή απλώς να προσπεράσει.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ χειροτερεύουν όταν το λιθόστρωτο είναι σε κόμβο και από κει θα περάσουν οι περισσότεροι χωρίς περιθώρια να κάνουν πίσω. Δεν είναι παρένθεση αυτό που βιώνει η κοινωνία μας, δεν είναι μια στάση ή κακό όνειρο. Είναι μετάβαση και αναχώρηση για μια άλλη περίοδο, χωρίς συνοχή, σταθερές και εμπιστοσύνη.
ΑΥΤΗ λοιπόν η περίοδος με τα χαρακτηριστικά της προβάλλεται σε ό,τι βιώνουμε. Πολλά τμήματα της κοινωνίας είναι ηλεκτρισμένα και ψάχνουν τρόπους να γειώσουν το ρεύμα που τα διαπερνά. Μερικά, ξεσπούν αυθόρμητα ή και κατευθυνόμενα εναντίον όσων εν ονόματί τους ή εν ονόματι των περισσοτέρων τούς έσπρωξαν στο κακό συναπάντημα. Φοβούνται προφανώς τα δύο κόμματα της μεταπολιτευτικής κυβερνητικής διαχείρισης ότι αυτές οι συμπεριφορές θα διαβούν τα όρια των καφενειακών ή νομαρχιακών παρεών. Και προσπαθεί κυρίως η κυβέρνηση να εκθέσει μικρά κόμματα γι' αυτές τις τακτικές, επεκτείνοντας την κρίση εμπιστοσύνης ολούθε.
ΠΡΙΝ Ο πρωθυπουργός καταφύγει στην πρόταση να συσταθεί διακομματική επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία κυρίως κατά των κυβερνητικών βουλευτών, την τρέχουσα περίοδο, το θέμα αναλύθηκε κι αλλιώς. Δηλαδή κατά πόσο θα μπορούσαν οι κρατικοί μηχανισμοί σε όλες τους τις εκδοχές να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο κυρίως σε εκτεταμένη μορφή.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ μια Δημοκρατία να υποβαστάζεται από νεαρούς ενστόλους, με κλούβες, κλομπ, δακρυγόνα και πιστόλια, ούτε από συνακροάσεις τηλεφωνικών επαφών, ακούστηκε σε συσκέψεις κορυφής στην Κατεχάκη, πριν γίνει ανεπιτυχής στροφή στην πολιτική αντιμετώπιση. Και πριν ανάψει το πράσινο φως για τρεις χιλιάδες προσλήψεις νέων αστυνομικών όλων των κατηγοριών μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην Κατεχάκη, όπου οι πολιτικοί ιθύνοντες έχασαν την ψυχραιμία τους ή τη λογική τους και υποβάθμισαν τους ψηφοφόρους τους σε υποψήφιους μπράβους, που θα μπορούσαν να συγκροτηθούν σε ομάδες και ν' αντιταχθούν σ' όσους τους αμφισβητούν, τους προπηλακίζουν ή και τους απειλούν. Οταν τίθενται τέτοιες γραμμές αντιπαράθεσης, έχουμε χάσει όλα τα τρένα που θα μας βγάλουν από το βαθύ τούνελ της αυθαιρεσίας. Πρωτίστως της κρατικώς συντεταγμένης και ακολούθως τής ομαδικώς ή ατομικώς αναπτυσσόμενης.
ΟΤΑΝ ΟΙ φηφοφόροι μετατρέπονται σ' ένα εν δυνάμει σώμα ασφάλειας και προστασίας όσων ασκούν νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, δεν χρειαζόμαστε πιο περίτρανη απόδειξη του πόσο νοσηρή διάσταση έχει προσλάβει το πελατειακό σύστημα πολιτικής εξουσίας. Ετσι λοιπόν οι περισσότεροι πολίτες ψηφοφόροι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Από τη μια, η αθεράπευτη πια κρίση εμπιστοσύνης προς όλους και, από την άλλη, η ψυχαναλυτική αυτοκριτική για το ρόλο των κουκιών που υποδύονται χρόνια με αντάλλαγμα ένα πινάκιο μπόλικης, ολίγης ή καθόλου φακής.
Του Γιώργου Μαρνέλλου
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS