ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ τοπίο που έχει διαμορφωθεί στη ζώνη του ευρώ δεν διαφέρει πολύ από την εικόνα που παρουσίαζε η Ναυτική Βάση Λεμεσού, λίγο πριν από τις φονικές εκρήξεις της Δευτέρας. Δεκάδες «κοντέινερ» με τα χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Ιταλίας παραμένουν στοιβαγμένα σε μία γωνιά της ευρωζώνης εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος και το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ απέναντι στο πρόβλημα χρέους των περιφερειακών χωρών δυστυχώς μοιάζει με τη στάση των αρμόδιων κυπριακών αρχών στις συνεχείς εκκλήσεις του αδικοχαμένου διοικητή της Ναυτικής Βάσης να βρεθεί λύση και να εξουδετερωθούν οι κίνδυνοι πριν είναι αργά για όλους. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η ηγεσία των μεγάλων δυνάμεων της ευρωζώνης πίστευαν ότι καταβρέχοντας τα τοξικά κοντέινερ με «μάνικες» θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που απειλεί με καταστροφή το ευρώ. Επί μήνες οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούν και διαφωνούν, αποφεύγοντας να προσεγγίσουν τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η ασθενής κεφαλαιακή θέση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και η έλλειψη κοινής οικονομικής πολιτικής. Τον Μάρτιο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ πίστευε ότι επιβάλλοντας το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας για την εναρμόνιση των ορίων συνταξιοδότησης και του φορολογικού συστήματος, θα μπορούσε να καθησυχάσει τις αγορές. Αφελής η σκέψη, όπως και τα σχέδια που επί μήνες επεξεργάζονταν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αργότερα τους έφταιγε η έλλειψη συναίνεσης μέχρι που μπήκε στο «Μνημόνιο» και η Πορτογαλία.
Τώρα οι φλόγες των αγορών απειλούν την Ιταλία που έχει συνολικό δημόσιο χρέος 1,6 τρισ. ευρώ και κάθε σκέψη «διάσωσης» προκαλεί τρόμο. Η Ευρώπη απέτυχε στη διαχείριση της κρίσης και η Ελλάδα δέχθηκε αδιαμαρτύρητα μία πολιτική ακραίας λιτότητας που οδηγεί τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και διευρύνει τα δημοσιονομικά προβλήματα.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους ερασιτεχνισμούς. Εάν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την επαναγορά χρέους αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων, τότε οι Ευρωπαίοι θα στείλουν το χειρότερο δυνατό μήνυμα στις αγορές, πιστεύοντας ότι με τις μάνικες θα σβήσουν τις φλόγες του ευρώ.
Του Πάνου Αμυρά
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια