Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Πιθανή πλέον η επιλεκτική χρεοκοπία"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα υπάρξουν δεύτερες πιο ώριμες σκέψεις, γιατί αυτό που περιγράφουν ως ανεπαίσθητο γεγονός, απλής αξιολόγησης των οίκων, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τσουνάμι που θα συμπαρασύρει στο διάβα του το τραπεζικό σύστημα, τα νοικοκυριά και το μέλλον της Ευρωζώνης. Οι μεγαλοστομίες σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές καλό είναι να αποφεύγονται! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...


Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default), εφόσον όμως η Ευρωζώνη καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους και των τραπεζών, άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. 


Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η όποια λύση θα πρέπει να έχει δοθεί το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο παροχής κάποιων εγγυήσεων στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις από την Ευρωζώνη αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο όρος της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» «τρομάζει χωρίς λόγο», αφού δεν πρόκειται για ένα «πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία», αλλά για «μία αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης».


Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας, ενώ σημείωσε με νόημα πως «εάν εμείς είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα προς όφελός μας... Αρα αυτά όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και μια διέξοδος».


Επί της ουσίας, σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τίθεται μία χώρα από τους οίκους αξιολόγησης όταν αθετεί μέρος των υποχρεώσεών της. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «χρεοκοπία» και δεν έχει τις αρνητικές της συνέπειες, καθώς η χώρα συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της (τόκοι, λήξεις κ. λπ.). Μάλιστα, αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι από τη στιγμή που εισέρχεται σε αυτό το καθεστώς μία χώρα, αρχίζει να αντιστρέφεται το κλίμα στις αγορές γι' αυτήν και αρχίζει η ανοδική της πορεία.


Αν και ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τη «δεδηλωμένη θέση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με το ότι δεν αποδέχεται ούτε την «επιλεκτική χρεοκοπία», ούτε το «πιστωτικό γεγονός» (δηλαδή τη χρεοκοπία), υποστήριξε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο νέο πρόγραμμα, το θέλουμε και θα συμβάλουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις».


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_13/07/2011_449114


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS