Εάν κρίνουμε από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, περνάμε από τη διαχείριση της λεγόμενης ελληνικής κρίσης σε μια ευρύτερων διαστάσεων ευρωπαϊκή κρίση. Δεν είναι πλέον η προβληματική ελληνική οικονομία που προσδιορίζει τις εξελίξεις αλλά τα διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αλλαγή περιβάλλοντοςΟι ηγέτες των «27» διαπιστώνουν ότι έχει αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον, γεγονός που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις τους. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με τη μετατόπιση του κέντρου της εξουσίας από την πολιτική στα μεγάλα οικονομικά, επιχειρηματικά συμφέροντα. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αντιμετωπίστηκε με τους όρους των κερδοσκόπων που την προκάλεσαν. Αντί να μπει τάξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεσμεύτηκαν οι κρατικοί προϋπολογισμοί για να επιδοτηθεί η συνέχιση της επικίνδυνα κερδοσκοπικής λειτουργίας του.
Με τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες να έχουν μετατραπεί σε απλούς υπηρέτες οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι δυνατότητες αποτελεσματικής αντίδρασης στην κρίση. Ξαφνικά όλοι διαπιστώνουν ότι τα περισσότερα κράτη είναι υπερχρεωμένα και πως οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί ζουν πάνω από τις οικονομικές δυνατότητές τους. Από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία υποτάχθηκε στην κερδοσκοπική πτέρυγα του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχασε την πολιτική δυνατότητα να απευθυνθεί στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους και να ζητήσει πρόσθετη προσπάθεια, ακόμη και θυσίες, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Τα προγράμματα λιτότητας που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις των χωρών που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις «δυνάμεις της αγοράς» οδηγούν αυτόματα στην πολιτική απαξίωση και προετοιμάζουν το έδαφος για την πτώση τους.
Αλλαγή προτεραιοτήτων
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο την ελληνική κρίση. Αντί να παρέμβουν και να διαμορφώσουν τις εξελίξεις σε όφελος του πιο αδύναμου κρίκου της Ευρωζώνης, έχασαν πολύτιμο χρόνο και κινήθηκαν μεταξύ πολιτικής αλαζονείας και οικονομικής εκμετάλλευσης της διαπραγματευτικά αδύναμης Ελλάδας. Τώρα διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει το αξιοπερίεργο Μεσοπρόθεσμο Οικονομικό Πρόγραμμα, πως η Πορτογαλία χρειάζεται και αυτή ένα νέο δάνειο για να στηρίξει την προβληματική οικονομία της και πως η Ιταλία και η Ισπανία μετατρέπονται στους επόμενους στόχους των διεθνών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων. Το ευρωπαϊκό ντόμινο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ενισχύονται οι πιθανότητες να προχωρήσουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης σε ένα εντυπωσιακό άδειασμα της Ελλάδας -με τη μορφή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας-, σε ακόμη μία προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.
Του Γιώργου Κύρτσου
ΠΗΓΗ: CITYPRES
0 σχόλια