Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Πολιτικές για ανάπτυξη"

Θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια να περιμένει κανείς ότι η εορταστική περίοδος την οποία διανύουμε θα ήταν δυνατό να συμβάλει σε μια σύντομης διάρκειας αλλά ουσιαστική τόνωση της αγοράς. Και είναι αυτονόητο γιατί. Από τη στιγμή που τίποτα στον ορίζοντα δεν προδιαγράφει μια προοπτική εξόδου από την κρίση, το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι μια συνεχή πτώση της εμπορικής κίνησης. Για τις φετινές γιορτές η μείωση αυτή τείνει ν' αγγίξει το 40% σε σχέση με πέρυσι.

Ένας βασικός παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση του αριθμού των οικογενειών που έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή της οικονομικής ανέχειας. Ενας δεύτερος παράγοντας είναι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ακόμη και της μεσοαστικής τάξης που, εκτός από το πρόβλημα της ανεργίας, προκαλείται και από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κι ένας τρίτος παράγοντας, το ίδιο σημαντικός με τους προηγούμενους, είναι η αβεβαιότητα που διακατέχει την ελληνική κοινωνία. Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα για γιορτινές αγορές, τις αποφεύγουν, φοβούμενοι τα όσα μπορεί να τους επιφυλάσσει το αύριο.

Και οι τρεις αυτές αιτίες της εορταστικής αγοραστικής δυσπραγίας έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Ο ένας και μοναδικός τρόπος για ν' αντιμετωπιστούν είναι να ξεφύγουμε από την ύφεση και να μπούμε σε μια νέα αναπτυξιακή περίοδο. Αλλο φάρμακο δεν υπάρχει, αλλά ούτε και μπορεί να υπάρξει. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά και ηθικά εξουθενωμένη. Κι αυτή η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα θα πρέπει ν' αποτελέσει τον καθοριστικό οδηγό της κυβέρνησης στις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Αν δεν σχεδιαστούν πολιτικές και δεν προωθηθούν μέτρα που θα ξυπνήσουν την ελπίδα ότι υπάρχει μέλλον για τη χώρα, η προοπτική της εξόδου από την κρίση θα έχει οριστικά και τελεσίδικα χαθεί. Κι αυτόν τον κίνδυνο πρέπει με κάθε θυσία να τον αποτρέψουν όσοι διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας, αλλά και όσοι έμμεσα ή άμεσα μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63595609


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS