Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Διαπραγματεύσεις εντός και εκτός

Του Μιχάλη Δημητρίου

Μήνας κρίσιμων διαπραγματεύσεων, σκληρού χαρακτήρα, αναδεικνύεται ο Αύγουστος. Με πολλές ειδήσεις για την Ελλάδα, αντίθετα με τη γενική ρήση του Ουμπέρτο Εκο, με κρίσιμες – καθοριστικές αποφάσεις όχι μόνο για τους σημερινούς Ελληνες αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες.

Γενικά ο Αύγουστος ήταν πάντα δύσκολος μήνας, από τα «Ιουλιανά» του 1965, την τραγωδία της Κύπρου το 1974, πρόσφατα με τις μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές το 2007, την πολιτική ρευστότητα του 2009.

Άραγε μέσα στον Αύγουστο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα αποδώσουν στα πλαίσια μιας αμοιβαίας συνεννόησης; Ή θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο; Θα συνεχισθούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για νέες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις τώρα μετά την ΑΤΕ, με τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ;

Περίπου 95 εκατ. ευρώ θεωρείται ότι κατέβαλε η Πειραιώς για την «εξαγορά» της λεγόμενης «καλής» ΑΤΕ, χωρίς τα χρέη της. Οι πρώτες κατηγορίες για ξεπούλημα, και με βαριές διατυπώσεις, από κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν δικαιώνονται, τουλάχιστον ακόμα. Χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα όλοι οι όροι της συμφωνίας για την ΑΤΕ, που δεν ανακοινώθηκαν αμέσως.

Κάποιες άλλες διαπραγματεύσεις, εντός της Ελλάδος με τους εκτός της Τρόικας, θα συζητηθούν αύριο από τους Σαμαρά – Βενιζέλο – Κουβέλη. Πικρά ποτήρια, ακόμα και εάν υπάρχουν διάφορα σενάρια περικοπών και αντισταθμιστικών. Θα χρειαστούν οπωσδήποτε νέες συναντήσεις και συνεδριάσεις, νέες διαπραγματεύσεις, είτε μεταξύ τους (γιατί οι πρώτες διαφορές ως προς το είδος και την έκταση των περικοπών έχουν διαφανεί) είτε ανάμεσα στους συνεργάτες τους.

Όποια κατάληξη κι αν έχουν αυτές οι συναντήσεις και διαπραγματεύσεις, το πολιτικό κόστος των τριών αρχηγών θα είναι βαρύ. Οι περικοπές αφορούν περικοπές σε κρίσιμους, εξαιρετικά ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, επίσης τρεις: Ασφαλιστικό, συντάξεις, μισθοί – επιδόματα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την τακτική συνεργασίας και καλής αμοιβαία διάθεσης με την Τρόικα των στελεχών – ελεγκτών. Γνωρίζει ότι οι εκθέσεις της Τρόικας, του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αποτελούν το υποχρεωτικό διαβατήριο της Ελλάδος, είτε για τον νέο δανεισμό με 31 δισ. ευρώ είτε για την αναγκαία επιμήκυνση των χρεών μας κατά δύο χρόνια. Δύσκολο ν’ αλλάξεις με νέες διαπραγματεύσεις όσα ως χώρα αποδέχτηκες τον Μάιο του 2010, με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, με σωρεία λαθών ή κουτοπόνηρης τακτικής:

Ναι σε όλα, στη χαλαρή διαπραγμάτευση, υψηλό επιτόκιο, προθεσμία μόλις μιας διετίας. Τώρα ο Αντώνης Σαμαράς μέσα στον Αύγουστο πρέπει να κινηθεί με αξιοπιστία σε μια άλλη Τρόικα (Βερολίνο, Παρίσι, Λουξεμβούργο), να δώσει άμεσα δείγματα αξιοπιστίας τηρώντας το Μνημόνιο και μετά να ζητήσει επιμήκυνση ή νέο «κούρεμα». Μπορεί;


ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=66879

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS