Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - "Δύσκολη αποστολή"

Του Γιώργου Κύρτσου

Η εφαρμογή της πολιτικής του Μνημονίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Τα νέα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση και στους ηγέτες των κομμάτων που την στηρίζουν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν. Δεν υπάρχει αναπτυξιακή διάσταση στην πολιτική του νέου Μνημονίου και το κοινωνικό κόστος της εφαρμογής των μέτρων κρίνεται εξαιρετικά υψηλό έως απαγορευτικό.

Οι ειδικοί έχουν αρχίσει ήδη να αλλάζουν προς το χειρότερο τις προγνώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμούν ότι η πτώση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 4% το 2012 έναντι πτώσης 2,8%, στην οποία στηρίζονται τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε τι μπορούμε να ελπίζουμε

Με τα φαινόμενα ύφεσης να ενισχύονται στην διάρκεια του 2012, το ποσοστό ανεργίας να έχει σπάσει το φράγμα του 20% και να κινείται προς το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού να παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η χρονιά που διανύουμε θα είναι η χειρότερη της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Θα δοκιμαστούν οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Μπορούμε πάντως να ελπίζουμε σε κάποιες θετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορεί να ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, εάν τελικά καταφέρουμε να μείνουμε στην ζώνη του ευρώ.

Είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενίσχυση της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και προς την κατεύθυνση της έκδοσης του ευρωπαϊκού ομολόγου. Κέρδη θα έχει η ελληνική πλευρά και από την προσπάθεια του πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μόντι να προωθήσει μία οικονομική πολιτική που θα έχει ενισχυμένη την αναπτυξιακή της διάσταση. Ο κ. Μόντι πιέζει την Γερμανία για την υιοθέτηση μιας λιγότερο ισοπεδωτικής οικονομικής πολιτικής και το Βερολίνο θα πρέπει αργά ή γρήγορα να ανταποκριθεί. Διαφορετικά η ευρωπαϊκή κρίση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την Ιταλία και την Ισπανία να είναι τα επόμενα θύματα ενός ντόμινο κατάρρευσης που ξεκίνησε από την Ελλάδα.

Η σκληρή γραμμή της κ. Μέρκελ και της κυβέρνησής της επιβραβεύεται από την γερμανική κοινή γνώμη. Φαίνεται όμως να απορρίπτεται από την γαλλική κοινή γνώμη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ήττα του κ. Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, τον επόμενο Απρίλιο. Ενδεχόμενη στροφή της Γαλλίας προς τα αριστερά θα οδηγούσε στην απόρριψη του συμφώνου δημοσιονομικής αυστηρότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία από την γαλλική Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθούν πρόσθετες αναπτυξιακές ευκαιρίες για την χώρα μας και θα τεθούν κάποια όρια στην πολιτική αλαζονεία του Βερολίνου.

ΠΗΓΗ: CITYPRESS
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=95282

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS