Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - BLOGS , NEWS - Blogs - Ο Σαμαράς θέλει, η Συγγρού μπορεί;

Ένα βασικό- το βασικότερο θα έλεγα, πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΝΔ έναντι των ψηφοφόρων, είναι η σύγχυση που έχει προκληθεί σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, σχετικά με τη διαφορά μεταξύ Μνημονίου 1 και Μνημονίου 2.

Το πρώτο, η ΝΔ το καταψήφισε, το δεύτερο το υπερψήφισε συμμετέχοντας ταυτοχρόνως στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Για τον λόγο αυτό, πολλοί (αυτο)πολιτογραφημένοι δεξιοί δηλώνουν και δημοσίως ότι προβληματίζονται αν θα πρέπει να ψηφίσουν το κόμμα που ψήφιζαν παραδοσιακά ή αν θα πρέπει να δώσουν την ψήφο τους στον Καμμένο που υπερακοντίζει σε αντιμνημονιακά συνθήματα.

Ο Καρατζαφέρης, εμφανίζει σαφή κόπωση και προσώρας τουλάχιστον βρίσκεται εκτός του κάδρου ανταγωνισμού της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας.

Αντιθέτως κάποιοι παραδοσιακοί, αλλά αστοί δεξιοί, βρίσκουν γοητευτικό και τον πολιτικό ρόλο του Φώτη Κουβέλη. Η δυσκολία των ψηφοφόρων να κατανοήσουν τις διαφορές Μνημονίου 1 και Μνημονίου2, εν πολλοίς έγκειται στο γεγονός ότι και τα στελέχη της ΝΔ δυσκολεύονται να τις εξηγήσουν. Και αυτό, σε πλήρη αντίθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδειξε ότι έχει σχετική- πειστική για ένα δεξιό ψηφοφόρο, επιχειρηματολογία.

Η επισήμανση «για ένα δεξιό ψηφοφόρο», έχει ιδιαίτερο νόημα. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι συντηρητικοί, σταθερά φιλοευρωπαϊστές, δεν αρέσκονται να ρισκάρουν. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αντώνης Σαμαράς ξεδίπλωσε όλη την επιχειρηματολογία του γιατί σωστά απέρριψε το Μνημόνιο 1 και- πάλι κατά τη γνώμη του σωστά, ψήφισε το Μνημόνιο 2. Τα στελέχη της ΝΔ θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και να ακολουθήσουν την επιχειρηματολογία του αρχηγού τους- δεν το έπραξαν, εμφανώς τουλάχιστον. Ίσως να έχουν και εγγενή δυσκολία αφομοίωσης και αναπαραγωγής.

Με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να επισημάνει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας. Πολιτική επιλογή για να πιέσει όσους σκέφτονται να ψηφίσουν Καμμένο. Όχι όμως με τη μέθοδο της πειθούς αλλά προκαλώντας φόβο σε όσους τρέμουν με την ιδέα της ακυβερνησίας. Είμαι βέβαιος ότι τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, θα την υιοθετήσουν ευκολότερα τα στελέχη της ΝΔ. Και θα τη διανθίσουν με διάφορες κακίες από τις μέρες της κοινής πορείας στη ΝΔ.

Όπως φάνηκε από τις πρώτες μέρες της αντιπαράθεσης, νεοδημοκράτες και «καμμένοι» αρέσκονται στο ξεκατίνιασμα. Θα πείτε, φταίνε και οι συνεργάτες του Προέδρου- σωστό κι αυτό. Δεν θέλει δα να είναι κανείς σοφός για να κατανοήσει ότι ένα εκλαϊκευμένο κείμενο- άρθρο του Α. Σαμαρά που θα απαντούσε στο ερώτημα «γιατί όχι στο Μνημόνιο 1 και ναι στο Μνημόνιο 2», θα μπορούσε να αποτελέσει μπούσουλα για κάθε στέλεχος και μέλος της ΝΔ.

Οι διαφορές μεταξύ Προέδρου και στελεχών της ΝΔ είναι ορατές ακόμη και στους έχοντας πολιτική πρεσβυωπία. Και είναι αυτές οι διαφορές που εμποδίζουν εν πολλοίς τον Α. Σαμαρά να επιχειρήσει να κερδίσει ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου, οδηγώντας τον στη βάσανο να προσπαθεί να συσπειρώσει τον πολυκερματισμένο χώρο της κεντροδεξιάς. Αυτή η πολιτική, του έδωσε τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2007. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα δώσει εκλογική αυτοδυναμία το 2012. Έστω και αν ο Σαμαράς θέλει και μπορεί περισσότερα, τα βαρίδια τον κρατούν στα νερά που τους είναι γνώριμα…

Αντώνης Σκυλλάκος 

ΠΗΓΗ: NEWPOST.GR
http://www.newpost.gr/post/116986/%CE%9F-%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%2c-%CE%B7-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%3b/

Share
Tags: BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS