Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Ασάφειες, κενά και σκοτεινά σημεία"

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ των Βρυξελλών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι πλέον δεδομένη. Δηλαδή η γενική πολιτική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, διότι οι λεπτομέρειές της δεν είναι ακόμη γνωστές.Υπάρχουν ασάφειες, κενά και σκοτεινά σημεία, τα οποία θα φανούν στην πορεία των πραγμάτων. Αλλωστε, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να εφαρμοστεί η συμφωνία πλήρως.

ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» θα έχει επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακόμη, έστω με σχετική ακρίβεια. Και πρέπει να προσδιοριστούν, γιατί ο μεν τραπεζικός τομέας επηρεάζει την πραγματική οικονομία, από δε την περιουσιακή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων εξαρτώνται οι συντάξεις εκατομμυρίων Ελλήνων.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες. Και όσα θα χρειαστεί να κάνουν, σε εφαρμογή της χθεσινής απόφασης, πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική προσπάθεια. Δεν πρέπει να αποβλέπουν μόνο στην προστασία των συμφερόντων των μετόχων τους. Πρέπει, επιτέλους, να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα επιτελέσουν και τον κοινωνικό ρόλο τους, χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις, ώστε να συμβάλουν έτσι στην ανάπτυξη της χώρας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ταμεία αποτελούν τον αδύναμο κρίκο αυτής της συμφωνίας. Είναι βέβαιο ότι με τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα» θα υποστούν σημαντικές ζημιές τα αποθεματικά τους. Και δεν αρκούν οι γενικόλογες διαβεβαιώσεις ότι είναι εγγυημένες οι συντάξεις. Διότι πραγματική εγγύηση αποτελεί μόνο η αντιμετώπιση αυτών των ζημιών. Πώς θα γίνει, όμως, αυτό όταν τα έσοδα του κρατικού προ-υπολογισμού είναι ασφυκτικά περιορισμένα;

Η ΧΘΕΣΙΝΗ συμφωνία των Βρυξελλών σημαίνει μεν ελάφρυνση του χρέους της χώρας, αλλά προϋποθέτει και νέες θυσίες για τους Ελληνες πολίτες. Αλλωστε, επ' αυτού ήταν απόλυτα σαφής η κ. Μέρκελ, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να εξωραΐζει την κατάσταση. Οι θυσίες των Ελλήνων -ξεκαθάρισε- θα είναι επώδυνες και θα έχουν διάρκεια μιας δεκαετίας.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, λοιπόν, νόημα αυτή τη στιγμή οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις του τύπου «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα». Οχι μόνο διότι παρόμοιες διαβεβαιώσεις έχουν διαψευσθεί επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά και διότι τα μέτρα αυτά -έστω όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, που η κυβέρνηση δεν τα θεωρεί νέα- τώρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Οι πολίτες θα τα νιώσουν στην καθημερινή ζωή τους τούς επόμενους μήνες.

ΜΙΛΑΜΕ για τα γνωστά μέτρα. Και δεν υπολογίζουμε όσα ενδεχομένως «κρύβονται» πίσω από τις γενικές γραμμές της χθεσινής συμφωνίας και πιθανόν θα αποκαλυφθούν σιγά σιγά όσο θα προσδιορίζονται οι λεπτομέρειές της και θα φωτίζονται οι γκρίζες ζώνες της.


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.columns&s=kyrio_arthro&id=321597


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS