Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΔΙΕΘΝΗ - Διεθνή - "Απάντησαν με μολότοφ στην «εφημερίδα του Προφήτη»"

Ο διευθυντής της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας, ο «Σαρμπ», ήταν σαφής: «Πίσω από αυτή την επίθεση», δήλωσε, «βρίσκονται κάποιοι ανόητοι φανατικοί που δεν ξέρουν τι είναι το Ισλάμ». Ο σκιτσογράφος «Λους» ήταν ακόμα σαφέστερος: «Οι δυο-τρεις μαλάκες που το έκαναν αυτό δεν εκπροσωπούν τη μουσουλμανική κοινότητα στο σύνολό της».

Μπορεί οι υπεύθυνοι της «Charlie Hebdo» να βρίσκονται «σε κατάσταση σοκ» έπειτα από την επίθεση με μολότοφ που δέχθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι, λόγω της προσωρινής «ανάθεσης» της έκδοσής της στον Προφήτη Μωάμεθ, επ' ουδενί όμως επιθυμούν «τη στήριξη της Μαρίν Λεπέν», της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς, ή την αναμόχλευση της ισλαμοφοβίας στη χώρα.

Η σατιρική εφημερίδα, που τοποθετείται στην Ακρα Αριστερά της γαλλικής πολιτικής (εξ ου και η χρήση καλλιτεχνικών ψευδωνύμων από τους περισσότερους εργαζομένους), κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη. Είχε δεχθεί όμως απειλές ήδη από τη Δευτέρα, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεσή της να τυπώσει μια «έκτακτη έκδοση» με τίτλο «Charia (Σαρία) Hebdo» και «προσκεκλημένο διευθυντή» τον Μωάμεθ. «Αν βγει η εφημερίδα την Τετάρτη θα σας σκοτώσω», προειδοποιούσε ένα μέιλ τον διευθυντή. Πριν καν βγει στα περίπτερα, το πρωτοσέλιδο είχε κάνει τον γύρο του κόσμου: μια καρικατούρα του Μωάμεθ όπου εμφανίζεται να λέει: «100 βουρδουλιές αν δεν πεθάνετε από τα γέλια».

«Αναθέτοντας» την έκδοση στον προφήτη, παρότι ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει κάθε απεικόνισή του, οι υπεύθυνοι ήθελαν, όπως λένε, «να γιορτάσουν» τη νίκη του μετριοπαθώς ισλαμικού κόμματος Ενάντα στις εκλογές στην Τυνησία, αλλά και στην ανακοίνωση των επαναστατικών δυνάμεων πως «η νέα Λιβύη θα βασίζεται στη σαρία». (Διαβάστε περισσότερα...)


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4669961


Share


Tags: ΔΙΕΘΝΗ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS