Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - " Σύνταγμα κουρελόχαρτο..."

Του Σεραφείμ Κοτρώτσου

ΤΕΛΙΚΑ, εάν κέρδισε κάτι ο πρωθυπουργός μετά το θρίλερ των Βρυξελλών είναι η δυνατότητα να αποφύγει να συρθεί σε πρόωρες εκλογές - όλα τα άλλα περί τη συμφωνία μένει να τα δούμε όταν μελετήσουμε τα «ψιλά γράμματα» της νέας δανειακής σύμβασης. Κι αυτό διότι η πρώτη διατύπωση σχετικά με την εποπτεία της τρόικας στα υπουργεία τού επιτρέπει να την εμφανίζει ως «τεχνική υποστήριξη» και να παρακάμψει τη συνταγματική πρόβλεψη περί εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Κι αν ο κ. Παπανδρέου εξασφάλισε κάποιες πολιτικές ανάσες, ο συνταγματολόγος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος, που κίνησε το θέμα της ψήφισης της νέας σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 της Βουλής, βλέπει τις κάλπες να απομακρύνονται και τον βαθμό προσωπικού κινδύνου να αυξάνεται δραματικά.

Δυστυχώς, όμως, ένα μείζον θέμα, όπως αυτό της πολιτικής και συνταγματικής νομιμοποίησης μιας συμφωνίας, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει μετά τον εμφύλιο πόλεμο, χάνεται στις προσωπικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου του.

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις Συνταγματικού Δικαίου για να πεισθεί κανείς πως μία τέτοια συμφωνία, που θα δεσμεύσει τη χώρα για τουλάχιστον 10 χρόνια (μέχρι το 2020, αν και είναι βέβαιο πως θα απαιτηθεί πολύ περισσότερος χρόνος) και θα υπονομεύσει την πολιτική οιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης, έπρεπε να συγκεντρώσει τις ψήφους 180 βουλευτών.

Στην Ελλάδα, όμως, της ταυτοσημίας του «νομιμοφανούς» με το «ηθικό», το Σύνταγμα γίνεται κουρελόχαρτο όταν δεν συμφέρει και «Ευαγγέλιο» όταν συμφέρει.

Ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να απομακρύνει τη στιγμή του πολιτικού του Βατερλό -η ελπίδα, άλλωστε, πεθαίνει τελευταία-, ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει τη συντόμευση του μαρτυρίου του, που υπονομεύει το πολιτικό του μέλλον.

Κι έτσι, όλα στροβιλίζονται γύρω από μικρόνοες, αλλά τόσο εθνικά επικίνδυνες, προσωπικές σκοπιμότητες...

ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=2340&id=101905


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS