Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Κοινωνία - "Αποτυχίες και ψέματα στο Ελληνικό"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικής ανοργανωσιάς και ανικανότητας. Χρόνια μετά την πρώτη αναφορά σε αξιοποίηση του κι αφού περιπλανηθήκαμε σε διάφορα αδιέξοδα πλάνα καταλήγουμε (;) στο προφανές της μικτής χρήσης (με πρωτεύων το "πράσινο" κομμάτι) αλλά ακόμα δεν έχουν λυθεί νομικά, περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα με αποτέλεσμα η αξιοπιστία της προσπάθειας να έχει πιάσει πλέον πάτο! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ....

Με τη δημοσίευση στο διεθνή Τύπο της πρώτης ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού, το νέο κυβερνητικό σχήμα επιχειρεί να «βάλει μπροστά» ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα.

Με την ελπίδα να μην επαναληφθούν τα σφάλματα και τα κωμικοτραγικά περιστατικά που είχαν οδηγήσει σε φιάσκο την προηγούμενη προσπάθεια (επί ημερών Χάρη Παμπούκη και Γιώργου Παπακωνσταντίνου), ο τότε τσάρος της Οικονομίας από τη θέση του νυν υπουργού Ενέργειας παραμένει αθεράπευτα αισιόδοξος. Ο ίδιος, που τον Μάιο κατακεραύνωνε την «Ελευθεροτυπία» για τα δημοσιεύματά της (περί αμοιβών του Καταλανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, για την... απόσυρση του ενδιαφέροντος των Καταριανών κ.λπ.), κάνει λόγο για ευρύτερη ανάπτυξη της μεγαλύτερης αδόμητης έκτασης στην Αττική. Σύμφωνα με το πλάνο των συναρμόδιων φορέων (υπουργείο Περιβάλλοντος, Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου/ ΤΑΠΠΕΔ και τη νεοσυσταθείσα Ελληνικόν Α.Ε.) το σχέδιο περιλαμβάνει και τα 6.200 στρέμματα της έκτασης.

Σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν περιθώριο τεσσάρων μηνών για να υποβάλουν τις προτάσεις τους, αφού η διαδικασία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τον Μάιο. Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΠΠΕΔ, Ιωάννη Κουκιάδη, θα υποβληθούν οι προσφορές, που θα καταλήξουν σε υπογραφή συμφωνίας μετόχων με την Ελληνικό Α.Ε. να θέτει τους τελικούς, λεπτομερείς όρους.

Εντυπωσιακά master plan

Ήδη παράγοντες και στελέχη των συναρμόδιων φορέων κάνουν λόγο για ελληνικό... Μονακό και... Σέντραλ Παρκ, με την ίδια ευκολία που την προηγούμενη φορά εκφράζονταν πομφόλυγες για ελληνικό... Ντουμπάι και φιλόδοξα σχέδια δημιουργίας του αττικού... Canary Worth. Οντως σε επίπεδο εξαγγελιών, μεγαλόπνοων παρουσιάσεων, εντυπωσιακών μακετών και master plan αλά Αθεμπίγιο, η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι εντυπωσιακή. Προσώρας το αποτέλεσμα παραμένει απογοητευτικό, έχει προκαλέσει την έμμεση παρέμβαση της Κοινότητας (με αφορμή την αρχική υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Αθήνας - Ντόχα). Αλλά και την ενόχληση ισχυρών γερμανικών και ολλανδικών επενδυτικών, επιχειρηματικών κύκλων που θεωρούσαν αδιανόητη την εκχώρηση ενός προγράμματος (για 5 δισ. ευρώ μιλούσε τότε ο Χάρης Παμπούκης), αλλά και τη δυσαρέσκεια του εμίρη του Κατάρ με ταυτόχρονο ουσιαστικό «πάγωμα» του ενδιαφέροντος του Αλ Θανί. (Διαβάστε περισσότερα...)

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=330446


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS