Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Είναι θέμα αξιοπιστίας

Του Νίκου Φραντζή

«Είναι θέμα αξιοπιστίας του κράτους. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα και το κράτος εμφανίζεται ως αναξιόπιστο». Ποιος θυμήθηκε την αξιοπιστία του κράτους και αισθάνθηκε ότι γίνονται κινήσεις που την πλήττουν; Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, όταν χθες, μετά τη γενική κατακραυγή, πήρε πίσω τη ρύθμιση με την οποία επιβαλλόταν αυξημένη φορολογία σε όλους όσοι είχαν σπεύσει, ύστερα από κρατική πρόσκληση, να «τακτοποιήσουν» και να εμφανίσουν τους αυθαίρετους χώρους που διαθέτουν.

Και γιατί ο υπουργός έγινε ξαφνικά μέρος μιας εύθικτης δημόσιας διοίκησης; Απλούστατο, δεν χρειάζεται αυξημένη κριτική ικανότητα για να το κατανοήσει κανείς. Οι εκλογές είναι τόσο κοντά, που ακόμη και οι πλέον υπερμνημονιακοί πολιτικοί παράγοντες αδυνατούν να τις αγνοήσουν.

Τα αυθαίρετα υπήρξαν πάντοτε πεδίο δόξης λαμπρό πολιτικού καιροσκοπισμού. Δημιουργήθηκαν, γιατί ουδείς πολιτικός θέλησε ποτέ να πλήξει την... ελεύθερη έκφραση των στεγαστικών αναγκών της κομματικής του πελατείας. Πολλαπλασιάστηκαν, γιατί ο επιφορτισμένος με τον έλεγχο μηχανισμός, διορισμένος από την καρδιά του ίδιου κομματικού συστήματος, ανακάλυψε σύντομα το μεγαλείο της ατιμώρητης διαφθοράς του επίορκου δημόσιου λειτουργού, που τον εισήγαγε στις χάρες του δανεικού και αγύριστου καταναλωτικού ευδαιμονισμού.

Θέριεψαν, γιατί οι προεκλογικές περίοδοι έδιναν, κατά τη διάρκεια των «καλών εποχών» της επίπλαστης ευμάρειας, το σύνθημα της πλέον αλόγιστης αυθαιρεσίας στην κάθε είδους δόμηση. Κυριάρχησαν, γιατί κατά καιρούς το ελληνικό Δημόσιο έστρεψε το βλέμμα του προς τα εκεί όχι με τη ματιά του μετανοημένου φταίχτη, αλλά με την απληστία αυτού που διαπιστώνει ότι μπορεί να εισπράξει επιπλέον από το τερατούργημά του.

Το ελληνικό κράτος και οι συνιστώσες του -εκλεγμένες και μη- είχαν επί σειρά ετών την ίδια στάση απέναντι στο θέμα των αυθαιρέτων. Ποιος θα περίμενε να αλλάξουν την εποχή της χρεοκοπίας...

Άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής όσον αφορά τις προθέσεις του -δεν έχει σημασία αν δεν θα είναι στη θέση του μετά τις εκλογές, οι σκέψεις μετράνε. Είπε, λοιπόν, ότι «η ρύθμιση θα αποσυρθεί, ώστε να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος υπολογισμού έως τον Ιούνιο», αφού δηλαδή οι εκλογές έχουν τελειώσει. Ετσι είναι η αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, σαν το γάλα μικρής διάρκειας: τρώγεται «φρέσκια» και γρήγορα, γιατί, αν προσπαθήσει να τη διατηρήσει κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξινίζει.


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2156223

 Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS