Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Το μετεκλογικό... Champions League

Του Σεραφείμ Κοτρώτσου

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του επιβεβαίωσαν το αναμενόμενο: ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατορθώνει να συσπειρώσει τη συρρικνωμένη εκλογική βάση του κόμματος και να ανακόψει -μικρό, προς το παρόν- μέρος των ψηφοφόρων του που μετακινήθηκαν στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ό,τι συνήθως συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο, όταν μία ομάδα ανατάσσει την αγωνιστική ψυχολογία της αμέσως μετά την αλλαγή προπονητή. Ο στόχος, βεβαίως, του βενιζελικού ΠΑΣΟΚ δεν είναι να... κερδίσει το πρωτάθλημα. Ο νέος αρχηγός γνωρίζει πως αυτό είναι χαμένο. Ξέρει, όμως, πως πρέπει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο μετεκλογικό... Champions League.

Να είναι, δηλαδή, στη θέση να ορίσει τους συσχετισμούς μιας πιθανής συγκυβέρνησης ή -στην καλύτερη αλλά λιγότερο πιθανή περίπτωση- να λάβει, ως αρχηγός του δεύτερου κόμματος, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να απευθυνθεί σε μικρότερα σχήματα της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς. Μέχρι τις εκλογές, όμως, ο κ. Βενιζέλος πρέπει να περάσει από την Κόλαση του Γιώργου Παπανδρέου στο... Καθαρτήριο των προσδοκιών για ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Πρώτα, να καθησυχάσει την εκλογική του βάση ότι η μνημονιακή στροφή του κόμματός του δεν αποτελεί και μία οριστική και αμετάκλητη μετάβαση στον νεοφιλελευθερισμό. Ακόμα, να καλλιεργήσει ελπίδες ότι το μνημονιακό πασοκικό υβρίδιο μπορεί να ξαναγίνει παράταξη και να αποκτήσει διακριτές και πραγματικές διαφορές από τη Ν.Δ.

Μπορεί να τα κάνει αυτά; Δύσκολα. Ιδιαίτερα όταν οι εσωκομματικοί «συγκάτοικοι» καραδοκούν. Είτε γιατί θεωρούν πως η στήριξή τους στον νέο αρχηγό πρέπει να εξαργυρωθεί με «φέουδα», είτε διότι αξιολογούν πως ο Βενιζέλος είναι, εν τέλει, μεταβατικός πριν από την οριστική αναδιανομή ρόλων στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Για έναν πολιτικό, όμως, που υπέστη μία μεγάλων διαστάσεων πολιτική, επικοινωνιακή και ψυχολογική ήττα το 2007 και, παρ’ όλα αυτά, κατόρθωσε να επανέλθει δριμύτερος, όλα είναι πιθανά. Αλλωστε, στο περιβάλλον του λένε -όχι άδικα- πως η μετεκλογική «καυτή πατάτα» του δεύτερου Μνημονίου και των νέων μέτρων είναι πρωτίστως στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά.

ΠΗΓΗ: REAL
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=2340&id=134017

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS