Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Λιγότεροι φόροι, περισσότερα έσοδα

Σε καμιά χώρα η αύξηση των συντελεστών φορολογίας, και μάλιστα όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, δεν οδήγησε σε ανάλογη αύξηση των εσόδων του κράτους. Στη δε Ελλάδα, όπου το φαινόμενο της φοροδιαφυγής έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ στην εστίαση απέτυχε παταγωδώς. Όχι μόνο αύξηση των εσόδων δεν επήλθε, αλλά αντίθετα οι εισπράξεις του Δημοσίου μειώθηκαν.

Και με την ελληνική οικονομία να έχει εναποθέσει στον τουρισμό μεγάλο μέρος των ελπίδων για ανάσχεση της ύφεσης και επιστροφή στις θετικές αναπτυξιακές επιδόσεις, η υψηλή φορολογία αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω μείωση των τιμών στα τουριστικά πακέτα. Με φόντο αυτά τα δεδομένα, προκαλεί εντύπωση η αρνητική στάση της τρόικας στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 11% στο 23% έχει δημιουργήσει μικρότερα έσοδα από αυτά που περίμενε η τρόικα. Ενώ περιμέναμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Μία επιστροφή στο 13% θα έχει και μεγαλύτερα έσοδα και θα βελτιώσει την ψυχολογία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, χώρα η οποία πέτυχε σε σημαντικό βαθμό επειδή κράτησε τη φορολογία σε χαμηλά επίπεδα, ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα καθιερωθεί ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στο 15%. «Όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας και όταν πιάσουμε τους στόχους μας, θα ξεκινήσουμε αυτό το σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με όλους τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία φέτος βρίσκεται στο τελευταίο έτος ύφεσης και από το 2014 θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, επιτυγχάνοντας παράλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα επιτρέψει ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους, η μείωση της φορολογίας θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την άνθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, επομένως και αύξησης των δημοσίων εσόδων...

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=113049226

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS