ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Επειδή πολλές οι κορώνες για τη συμμετοχή του Κατάρ με 15% στο νέο τραπεζικό σχήμα, αν η κυβέρνηση ακολουθούσε το πρότυπο που θέτει το Μεσορπόθεσμο οι κοινές μετοχές που θα αγόραζε θα έπρεπε σε 2 χρόνια να πωληθούν με διεθνή διαγωνισμό. Κι εδώ μιλάμε για συμμετοχή πολύ μεγαλύτερη του 15%! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...
«Θα δώσουμε τη μάχη ως το τέλος» έλεγε την περασμένη εβδομάδα κορυφαίος τραπεζίτης παρακολουθώντας στις οθόνες του υπολογιστή του τις τιμές των τραπεζικών μετοχών να κατρακυλούν. Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών που θα προσφύγουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει με κοινές μετοχές, που σημαίνει την κρατικοποίησή τους, έφερε τους τραπεζίτες σε πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνηση για τον έλεγχο των τραπεζικών ομίλων. Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ενισχύσει τις τράπεζες αποκτώντας μετοχές και όχι απλώς να τις δανείσει, όπως συνέβαινε ως σήμερα, ενώ οι τραπεζίτες αναζητούν λύσεις για να αποφύγουν τον εναγκαλισμό με το κράτος.
Η αμερικανική εταιρεία, η οποία επελέγη από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα «ξεσκονίσει» τις χορηγήσεις των τραπεζών εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει τα πιστωτικά ιδρύματα να πάρουν αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Αυτό σημαίνει επιπλέον κεφάλαια. Το πόσα ακριβώς θα χρειαστούν, όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, «παραμένει άγνωστο καθώς η ΒlackRock δεν έχει γνωστοποιήσει τη μέθοδο που θα εφαρμόσει».
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιλέγοντας ύστερα από εισήγηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου το σενάριο της βίαιης προσαρμογής- και ο τρόπος που αυτό επικοινωνήθηκε- προκάλεσε την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών.«Είναι μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία» έλεγε την περασμένη εβδομάδα τραπεζίτης. Οπως εξηγούσε, «όλα τα σενάρια που ακούγονταν ότι οι ιδιώτες δεν θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή ομολόγων και οι έλεγχοι της ΒlackRock θα βγάλουν σκελετούς, τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση των μετοχών χωρίς τίποτε από αυτά να έχει συμβεί».
Πράγματι, η αγορά προεξοφλεί, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν θα υλοποιηθεί λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, και οι επισφάλειες των τραπεζών εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. «Αυτό αντανακλούν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν το γεγονός ότι «η Εθνική κοστολογείται στο Χρηματιστήριο 2,8 δισ. ευρώ όταν μόνο η θυγατρική της στην Τουρκία Finansbank αξίζει περίπου 5 δισ. ευρώ». (Διαβάστε περισσότερα...)
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=416649
0 σχόλια