Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Οικονομία - "Αγκάθια» η εφεδρεία, τα κλειστά επαγγέλματα καιοιαποκρατικοποιήσεις"

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ - Αυτές οι διαχειριστικές κυβερνητικές αδυναμίες (που προτίμησε την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε σήμερα να φαντάζουν ως εκποίηση και είναι ανήμπορη να εκπονήσει έναν συνολικό ανασχεδιασμό της κρατικής λειτουργίας), δίνει το περιθώριο στην Τρόικα να υπερασπίζεται το εμπροσθοβαρές δημοσιονομικό της πρόγραμμα που "έπνιξε" αγορά και νοικοκυριά! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...

Ο αποκλεισμός του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από τους εργαζομένους «μπλοκάρει» τη ροή πληροφόρησης προς την τρόικα και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, έως την ερχόμενη Δευτέρα που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει την εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό και χθες ο κ. Βενιζέλος είχε το βράδυ σύσκεψη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή.

Χθες, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κατέλαβαν το κτίριο επί της οδού Νίκης και εμπόδισαν την είσοδο τόσο σε στελέχη της τρόικας (από τα τεχνικά κλιμάκια), όσο και των συνεργατών του υπουργού κ. Ευ. Βενιζέλου. Στην ΕΛΣΤΑΤ, η απεργία και ο αποκλεισμός του κτιρίου από τους εργαζομένους συνεχίστηκε και χθες (έχει ξεκινήσει από την Τρίτη). Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να μην αποσταλεί στη Eurostat το εξαμηνιαίο δελτίο με την καταγραφή του ελλείμματος και του χρέους (το γνωστό EDP), καθώς αυτό θα πρέπει να αποσταλεί σήμερα.

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών αντιδρούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ στην ΕΛΣΤΑΤ έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις λόγω των απωλειών που έχουν από την εφαρμογή του Μνημονίου. Επίσης, έχουν υιοθετήσει τις θεωρίες συνωμοσίας περί «φουσκώματος» του ελλείμματος και του χρέους.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός του κτιρίου της ΕΛΣΤΑΤ (πιθανότατα έως την Κυριακή) δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να στείλει στη Eurostat το EDP, βάσει του οποίου η τελευταία θα εξετάσει την ορθότητα των στοιχείων για το έλλειμμα και θα τα ανακοινώσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά για το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν τη βάση για τις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι στο υπουργείο Οικονομικών χθες δεν υπήρχε πρόσβαση σε στοιχεία που έπρεπε να δοθούν στην τρόικα, θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας και να μην εγκριθεί εγκαίρως (εφόσον δεν υπάρξει άλλο πρόβλημα) η εκταμίευση της 6ης δόσης.

Πάντως, στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν τρία σημαντικά «αγκάθια». Ο κ. Βενιζέλος είχε μια πρώτη σύσκεψη με την τρόικα χθες όπου σύμφωνα με πληροφορίες έγινε η επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δανειστών μας. Στα «αγκάθια» περιλαμβάνονται:

1. Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση από τις ΔΕΚΟ και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα απέχουν κατά πολύ από τους στόχους και φαίνεται πλέον ότι δύσκολα θα μπορέσει να θέσει σε εφεδρεία 30.000 υπαλλήλους έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, η τρόικα πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή κυρίως για συμβολικούς λόγους. Δηλαδή, να δείξει η κυβέρνηση ότι προχωράει στον περιορισμό του κράτους.

2. Κλειστά επαγγέλματα. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αν και έχει ψηφιστεί η απελευθέρωσή τους, δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Γι’ αυτό και η τρόικα θα έχει επαφές σχετικά με το θέμα με τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης (συμβολαιογράφοι), Υγείας (φαρμακοποιοί) και Υποδομών (ταξί κ. λπ.).

3. Αποκρατικοποιήσεις. Ηδη ο κ. Βενιζέλος έχει ανακοινώσει ότι ο ετήσιος στόχος των εσόδων θα είναι μικρότερος κατά 1 δισ. ευρώ (αντί για 5 δισ. ευρώ θα είναι 4 δισ. ευρώ), ενώ εκ των πραγμάτων δεν θα εισπραχθεί το 1,3 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_81_30/09/2011_457697


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS