Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Πολιτική και ποδόσφαιρο

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Όποιος πιστεύει ότι ο αποψινός αγώνας Ελλάδας - Γερμανίας είναι απλώς ένα παιχνίδι κάνει λάθος: είναι η πολιτική –ίσως και ο πόλεμος– με άλλα μέσα. Οι παίκτες και προπονητές αποποιούνται τη συμβολική σημασία του, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο ο αγώνας θα αναδεικνύει τις αρετές, τις αδυναμίες, τις ελπίδες, την αυτοθυσία, την πονηριά και την πειθαρχία της κάθε πλευράς. Δεν θα αγωνίζονται μόνο δύο εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου, αλλά δύο λαοί που η ζωή τους έφερε, σήμερα, σε μια περίεργη, ανταγωνιστική συμμαχία η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Ευρώπης.

Οι Έλληνες είναι οι φτωχοί, οι χρεοκοπημένοι, οι ζορισμένοι. Οι ζωές τους έχουν γυρίσει ανάποδα, προσπαθούν να διασώσουν την υπερηφάνειά τους ενώ αναγκάζονται να ζουν με δανεικά και να υπακούουν στις επιταγές των εταίρων τους. Η Γερμανία είναι η κυρίαρχη χώρα της Ευρώπης, αυτή που δίνει τα περισσότερα χρήματα, αλλά και αυτή που έθεσε τους αυστηρότατους όρους για τη διάσωση της Ελλάδας – και της οποίας μερίδα του Τύπου δεν χορταίνει να χλευάζει τους Ελληνες. Το ελληνικό πρωτάθλημα αντανακλά τη γενικότερη διάλυση της χώρας, ενώ οι γερμανικές ομάδες ανθούν· η «αξία» των Ελλήνων παικτών στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου είναι πολύ χαμηλότερη απ’ αυτήν των Γερμανών, πολλοί εκ των οποίων παίζουν σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Για πολλούς, νίκη της Ελλάδας θα συμβολίζει τη νίκη του εμπνευσμένου αδυνάμου εναντίον του πλούτου, της δύναμης και της υπεροψίας των ισχυρών. Το θύμα θα ταπεινώσει τον θύτη. Θεία δίκη και παρηγοριά. Για τους Γερμανούς, η ήττα θα είναι ατυχία, το προϊόν κάποιας απροσεξίας. Θα επιβεβαιώσει την αίσθησή τους ότι ενώ αυτοί δουλεύουν, άλλοι τους παίρνουν τα λεφτά (και τη δόξα). Αν νικήσουν οι Γερμανοί, θα λένε ότι είναι το δίκαιο αποτέλεσμα της μεθοδικότητας, της στρατηγικής, του ταλέντου και των θυσιών τους. Για πολλούς άλλους, όμως, θα φανεί ότι οι Γερμανοί είναι ασυγκράτητοι και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να φυλαχθούν (πάλι) απ’ αυτούς.

Την ώρα της κρίσης, τα σύμβολα αποκτούν μεγάλη σημασία. Αν είμαστε ειλικρινείς, όμως, βλέπουμε ότι οι ίδιες οι ομάδες υπονομεύουν τις ιδεοληψίες των οπαδών τους, ότι η ομάδα τους είναι η καλύτερη επειδή είναι η ελληνική ή η γερμανική: η γερμανική απαρτίζεται και από παιδιά μεταναστών, ενώ πολλοί Ελληνες παίκτες μεγάλωσαν ή αγωνίζονται εκτός Ελλάδας. Αν αυτές οι ομάδες πέτυχαν κάτι, είναι με επίπονη ατομική προσπάθεια και ομαδική δουλειά – τίποτα δεν τους χαρίστηκε. Αντί να επιβεβαιώσει προκαταλήψεις, ας ελπίσουμε ότι ο σημερινός αγώνας θα ανατρέψει μερικές – επειδή αύριο συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_22/06/2012_448440

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS