Εξαντλητικές συσκέψεις ώστε να ενημερωθεί πλήρως για τα προβλήματα στην οικονομία έχει κάνει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τη συμμετοχή τόσο του νέου οικονομικού επιτελείου, όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων που διαχειρίστηκαν την κατάσταση το τελευταίο διάστημα.
Οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Ζαννιάς έχουν ενημερώσει ενδελεχώς τον κ. Αντώνη Σαμαρά για όσα έχει να αντιμετωπίσει στην πρώτη σύνοδο κορυφής που θα συμμετάσχει ως πρωθυπουργός.
Η λέξη – κλειδί είναι η «επαναδιαπραγμάτευση» όρων του Μνημονίου και η πιθανή επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του. Αυτή άλλωστε είναι και η επιθυμία της Ουάσινγκτον, η οποία μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Αυτοί οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας άλλωστε προκάλεσαν στον κ. Σαμαρά και το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει στην όρασή του. Ωστόσο δεν φαίνεται να καταβάλλεται. Παρότι οι γιατροί του «Αττικού νοσοκομείου» συνέστησαν στον πρωθυπουργό να ξεκουραστεί, εκείνος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προετοιμασθεί για τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, εκτός από την ενημέρωση που έχει ο πρωθυπουργός σε υπηρεσιακό επίπεδο φέρεται διατεθειμένος να κάνει κάποιες επισημάνσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας.
Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει κατανόηση και θα εκθέσει τα δεδομένα. Η ελληνική οικονομία βαίνει συρρικνούμενη, συνεχίζεται η ύφεση για πέμπτη χρονιά και «τρέχει» με πρωτοφανείς ρυθμούς που αγγίζουν το 7% και το χειρότερο, όσο επιτείνεται αυτή η κατάσταση, θα γίνεται ακόμα πιο απίθανο το ενδεχόμενο να πάρουν πίσω οι δανειστές τα κεφάλαιά τους.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός και με βάση όσα έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα επισημάνει:
1. Την ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών μέτρων που θα γίνουν δεκτά από τους εταίρους και την τρόικα.
2. Την αναβολή κάθε μέτρου που αφορά σε επιβολή νέων φόρων και σε μειώσεις μισθών.
3. Την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά και στις επιχειρήσεις.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξηγούσαν ότι αυτά τα θέματα αποτελούν ζητήματα επί των οποίων ασκήθηκε κριτική πριν ακόμα συγκροτηθεί η κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο και έπρεπε να έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα όταν έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την τελευταία δανειακή σύμβαση.
Τι ζητεί για την προεργασία
Επειδή, ωστόσο, η αντιμετώπιση των σημερινών δεδομένων επείγει περισσότερο από καθετί άλλο, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει από τους κυβερνητικούς εταίρους, τους στενούς συνεργάτες του και το νέο οικονομικό επιτελείο να κάνουν την καλύτερη δυνατή προεργασία ώστε να μην πιαστεί αδιάβαστη η ελληνική πλευρά. Η πρώτη ισχυρή δοκιμασία θα είναι η συνάντηση με την τρόικα τη Δευτέρα ύστερα και από την πολλά ερμηνευόμενη δήλωση που έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ χθες, ότι χρειάζεται «ένα βήμα τη φορά».
Στόχος είναι να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και οι εταίροι κατά τη σύνοδο κορυφής ότι η πολιτική που επιβάλλουν δεν οδηγεί κάπου, όπως διαπιστώνουν πλέον κι όλοι οι διεθνώς αναγνωρισμένοι σοβαροί οικονομολόγοι.
Οι εισηγήσεις και οι τρεις ηγέτες
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να αναλάβει το βάρος των επαφών με την τρόικα σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κι επιλεγμένους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Η οδηγία είναι σαφής: η Αθήνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη μείνουν προσηλωμένοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ σε μια πολιτική ήδη αποτυχημένη.
Σ’ αυτό το επίπεδο πρέπει να γίνει προετοιμασία για συνέργειες. Ήδη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι είναι έτοιμος να υποστηρίξει αυτήν την ιδέα. Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημήτρης Χριστόφιας και πιθανώς ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ να επιδείξουν ευήκοα ώτα και κυρίως ανοικτό νου…
ΠΗΓΗ: NEWSBOMB.GR
0 σχόλια