Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS - Άρθρα - Μεθοδικότητα και προγραμματισμός

Του Δημήτρη Πλακούτση

Η παροχή στήριξης των ΗΠΑ στη μεταρρυθμιστική πολιτική της χώρας επιβεβαιώθηκε χθες, κατά την ολιγόωρη επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών. Δεν πρόκειται για οικονομική στήριξη με τη «συνήθη» μορφή, αλλά ως έμμεση παρότρυνση όσων έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν τη χώρα μας λαμβάνοντας μέρος στα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, πραγματοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων και συμμετοχής στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Οι ξένοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, στις επαφές τους με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους συνέστησαν κατά τρόπο σαφή να συνεχίσει χωρίς αμφιταλαντεύσεις το οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ενα πρόγραμμα που υλοποιείται από το 2010, το οποίο αναθεωρείται κάθε τρίμηνο και κάθε φορά προβλέπει τη λήψη δεκάδων νέων μέτρων εισπρακτικού κυρίως χαρακτήρα, με αντάλλαγμα την καταβολή της δόσης του δανείου.

Τα μέτρα και γενικά το πρόγραμμα, όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται, έχει επιπτώσεις. Δραματική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% και πλέον σωρευτικά, από το ξέσπασμα της κρίσης, έκρηξη της ανεργίας, καταβαράθρωση του τζίρου των επιχειρήσεων, ανεργία υπερδιπλάσια από την έναρξη του προγράμματος, φορολογική αφαίμαξη των πάντων και υποχώρηση των εισοδημάτων. Επηρεάστηκαν περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισόδημα. Όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, έτσι και η μεσαία τάξη είναι ο αιμοδότης της οικονομίας. Όσο συνθλίβεται οικονομικά η μεσαία τάξη τόσο η οικονομία θα βραδυπορεί και η πολυπόθητη ανάκαμψη θα μετατίθεται.

Βεβαίως, ένα θετικό στοιχείο μέσα στο θολό τοπίο της μακράς περιόδου ήταν τα στοιχεία για τις τουριστικές εισπράξεις, που παρουσίασαν θεαματική αύξηση το Μάιο. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας της οικονομίας που μπορεί να δώσει πάρα πολλά, αλλά υπόκειται σε πολλές αβεβαιότητες, τόσο οικονομικές όσο και γεωπολιτικές.

Τα λόγια που ακούσαμε από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ήταν ομολογουμένως θετικά: «Πάτε καλά, θα πάτε ακόμη καλύτερα, αρκεί… να ακολουθήσετε με συνέπεια όσα προβλέπει το δημοσιονομικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής». Όμως, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, οι οδυνηρές αποφάσεις σχεδόν ποτέ δεν επιβάλλονται επί εκείνων που τις λαμβάνουν, με συνέπεια οι δανειστές να έχουν άγνοια των επιπτώσεων. Οι πολιτικοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι εποχές κατά τις οποίες ψάχναμε φιλέλληνες παρήλθε και σήμερα στο διεθνή στίβο κανείς δεν μας οφείλει τίποτε.

Εμείς οφείλουμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε ικανοί να διαφεντέψουμε το παρόν μας και να χαράξουμε το μέλλον μας. Στους μικρούς και μεγάλους στόχους μας χρειαζόμαστε μεθοδικότητα και προγραμματισμό. Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να πολιτευτεί θέτοντας ακρίβεια στη στόχευση, επιχειρηματικότητα στη σκέψη και υπολογιστική στις πράξεις της, ακόμη και στις πιο απλές. Μόνο έτσι θα κερδηθεί η μάχη. Με αξιοπρέπεια και συνέπεια.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/story/677826

Share
Tags: ΑΡΘΡΑ , BLOGS , NEWS

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS