Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Το γερμανικό «κούρεμα»"

Η επιμονή του Βερολίνου στην ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, που προκαλεί τις εντονότατες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλεται σε πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια αποκόμισαν πολύ μεγάλα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα λόγω υψηλότερου επιτοκίου, θα πρέπει τώρα να επωμιστούν τον κίνδυνο που ανέλαβαν, ώστε να μην πέσουν όλα τα βάρη της αναδιάρθρωσης στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η κα Μέρκελ θα επιμείνει στη θέση αυτή, διαφορετικά θα έρθει σε σύγκρουση όχι μόνο με τη γερμανική κοινή γνώμη, που είναι εχθρική σε διασώσεις χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και με δεκάδες βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την Παρασκευή η Βουλή συναίνεσε στη νέα στήριξη της Ελλάδας μόνο υπό τον όρο της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση έχει και έναν άλλο ουσιαστικό λόγο να επιμένει.

Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν αρχίσει τους τελευταίους μήνες να εγκαταλείπουν το ελληνικό... καράβι. Για παράδειγμα οι γαλλικές τράπεζες μείωσαν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα μέσα στο 2010 από 27 δισ. ευρώ σε 15,6 δισ. ευρώ.

Απαιτώντας τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, η κα Μέρκελ αφενός μειώνει τη συνεισφορά της Γερμανίας στη νέα στήριξη της Ελλάδας, αλλά πρωτίστως διατηρεί την έκθεσή τους στη χώρα μας και τα επόμενα χρόνια.

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές με ελληνικά ομόλογα το 2013-2014 στην περίπτωση που κριθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος και πρέπει να προχωρήσει σε δραστικό «κούρεμα».

Διαφορετικά εάν το δημόσιο χρέος με την αποχώρηση των ιδιωτών ομολογιούχων περάσει στην ΕΚΤ (ήδη έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ), στο ΔΝΤ και στις χώρες της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση με απομείωση, διότι απλούστατα τα διακρατικά δάνεια μεταξύ αναπτυγμένων χωρών επιστρέφονται στο ακέραιο.

Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί είναι πάντα προνομιούχοι πιστωτές, δηλαδή εξοφλούνται πρώτοι.
Με άλλα λόγια, οι ιδιώτες επενδυτές καλούνται να συνεισφέρουν στη νέα διάσωση της Ελλάδας αποδεχόμενοι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και να... προσεύχονται να μη χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» τα επόμενα χρόνια.

Του Νίκου Μπέλλου

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1993215

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS