Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Η φούσκα της …πράσινης ανάκαμψης"

Μετά τον ανασχηματισμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικούς και επικοινωνιακούς όρους. Είναι βέβαιο ότι η προσδοκία αυτή δεν μπορεί να έχει ρεαλιστική βάση, από τη στιγμή που βασίζεται σε μια επίπλαστη αισιοδοξία την οποία καλλιεργεί πλέον η ηγεσία της κυβέρνησης και του νέου οικονομικού επιτελείου.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία, να πειστούν οι πολίτες, που έχουν αγανακτήσει με τα μέτρα του Μνημονίου και διαδηλώνουν ότι δεν θα αντέξουν και αυτά που έρχονται, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα βιώνουν οι ίδιοι στη σκληρή καθημερινότητά τους, αλλά όπως θα επιχειρήσει να τους τα παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Είναι προφανές πως δεν είναι δυνατόν να δεχθούν την ωραιοποίηση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που έχουν υποστεί δραστικές περικοπές των αποδοχών τους. Είναι αδύνατο να μετριαστούν οι αντιδράσεις των ανέργων και των άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα, επειδή η κυβέρνηση θα τους δώσει για μια ακόμα φορά ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι η αγορά που έχει βυθιστεί στην ύφεση θα είναι σε θέση να ανακάμψει χωρίς να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση θα εκφράσει την αισιοδοξία της.
Δυστυχώς, η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση δεν έρχεται με ρητορικά σχήματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά με ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του αρχικού Μνημονίου, αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.  Μπορεί η κυβέρνηση να κέρδισε λίγο πολιτικό χρόνο, ωστόσο η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει. Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS