Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Αποσύνθεση και συγκλίσεις"

Με την Αθήνα κλαίουσα, στο ιστορικό της κέντρο, λόγω της χρήσεως δακρυγόνων σε άπειρες ποσότητες, ψηφίσθηκε το δεύτερο Μνημόνιο. Η Ελλάς εσώθη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου, των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – πλην ενός, που καταψηφίσας διεγράφη. Εσώθη η Ελλάς, κατά την άποψη ορισμένων, εις πείσμα όλων των βουλευτών της αντιπολιτεύσεως και οι Ελληνες πολίτες μπορούν να οργανώσουν τις θερινές διακοπές τους.

Ο πρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποδύθηκαν εναλλάξ την «Πασιονάρια» – ρόλο προσφιλή για την πλειοψηφία των πολιτικών της μεταπολιτεύσεως, που θυσιάζονται για το κοινό καλό· προσέδωσαν μάλιστα νέο περιεχόμενο στη λέξη «πατριωτισμός». Δεν έπεισαν με τα τεχνάσματα αυτά. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο από νομιμοφροσύνη προς τον αρχηγό τους και από υψηλό αίσθημα κομματικής πειθαρχίας. Παλαιοκομματική συμπεριφορά της πλέον οικτράς μορφής, που προβεβλημένοι εκσυγχρονιστές καθημερινώς καταδικάζουν, λειτούργησε διά την σωτηρίαν και το νέο εκσυγχρονιστικό άλμα της Ελλάδος.


Επειδή όμως οι αποκρατικο- ποιήσεις είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν εγκαίρως, επειδή οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αποτελε- σματικά κατά πάσα βεβαιότητα, επειδή η ύφεση θα συνεχίζεται, υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, άκρατης βίας και απωλείας του ελέγχου, όπως διαπιστώθηκε με τρόπο οδυνηρό χθες. Η τύχη του ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρει πλέον παρά μόνον τα στελέχη και τους βουλευτές του. 


Το ενδιαφέρον είναι ότι το δεύτερο Μνημόνιο καταψηφίσθηκε από τον ΛΑΟΣ, ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και όσοι βουλευτές είχαν συνασπισθεί γύρω από αυτήν εψήφισαν «παρόντες». Δεν ενδιαφέρει η ιδιόρρυθμη συμπεριφορά των βουλευτών του ΛΑΟΣ· ρηχό το κόμμα και καιροσκοπική η συμπεριφορά. Αλλά η κ. Μπακογιάννη διεγράφη από τη Ν.Δ. διότι εψήφισε υπέρ του πρώτου Μνημονίου και δεν χαρακτηρίζεται από πολιτική δειλία. Το ουσιώδες είναι ότι τρία κόμματα που εκφράζουν τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς με θέσεις διακριτές και αντιπάθειες βαθύτατες στο επίπεδο της κορυφής συνέκλιναν σημαντικά στη χθεσινή ψηφοφορία. Είναι εξωπραγματικό να ομιλεί κανείς για συγχωνεύσεις· αλλά υπήρξε σύγκλιση σε θέμα μείζονος σημασίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κλείνει τον κύκλο του.


Του Κώστα Ιορδανίδη


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_30/06/2011_447684


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS