Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς οικονομική πολιτική"

Το Μεσοπρόθεσμο Οικονομικό Πρόγραμμα 2012-2014 υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ και σε ένα νέο δάνειο, της τάξης των 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου μέχρι και το 2014.
Με την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος η χώρα απέφυγε την άμεση χρεοκοπία σε συνθήκες πολύ χειρότερες από εκείνες που ίσχυσαν στην Αργεντινή το 2001. Η ανάγνωση όμως του περιεχομένου του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι συνεχίζεται η διολίσθηση της Ελλάδας προς τη χρεοκοπία. Δεν υπάρχει τίποτα στους κανόνες που θέτει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που να δημιουργεί την εντύπωση ότι θα περάσουμε σταδιακά από την ύφεση στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις, χωρίς να ισοπεδωθούμε οικονομικά και κοινωνικά.

Με βάση το περιεχόμενό του, το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα είναι ταυτόχρονα πιστωτική «ανάσα» για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και πέτρα στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επεξεργασία και την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα μας βγάλει από την κρίση. Προς το παρόν έχουμε μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα χωρίς οικονομική πολιτική…

Μείωση επενδύσεων
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμπλήρωσε την αναπτυξιακή επιχειρηματολογία που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής με νέα μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η συνεχής μείωση των δημοσίων επενδύσεων σε μια περίοδο κατά την οποία διεκδικούμε πρόσθετα αναπτυξιακά κονδύλια από την Ε.Ε. και δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλωθεί άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα ισοδυναμεί με οικονομική αυτοκτονία. Στις αρχές του 2010 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είχε σχεδιαστεί να «τρέξει» με ετήσιο ρυθμό 10,3 δισ. ευρώ. Με την τελευταία μείωση που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της «διόρθωσης» του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περιορίστηκε στα 7,5 δισ. ευρώ. Οι δημόσιες επενδύσεις «ψαλιδίστηκαν» 7 φορές στη διάρκεια 18 μηνών, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δανείζεται για να καλύψει τις ανάγκες της πολιτικής, κομματικής, διοικητικής γραφειοκρατίας που την υπερχρέωσε και όχι για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Χωρίς αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και χωρίς μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα με καλύτερους όρους είναι πρακτικά αδύνατο να συγκρατηθεί η πτώση της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ζητούν, σε καθημερινή βάση, περισσότερες από 40 εταιρείες να υπαχθούν στο άρθρο 99 για να προστατευτούν προσωρινά από τους πιστωτές τους και να επεξεργαστούν σχέδια οικονομικής επιβίωσης.
Έτσι όπως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., έχουμε καταντήσει να επιδοτούν οι φορολογούμενοι πολίτες, με ίδια κεφάλαια και εγγυήσεις του Δημοσίου, τα μεγάλα ονόματα του τραπεζικού χώρου χωρίς τα τελευταία να είναι σε θέση να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Εάν δεν παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ένα απόλυτα συγκεκριμένο πρόγραμμα αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, τα «λουκέτα» και το ποσοστό ανεργίας θα σπάσουν το ρεκόρ της μεταπολεμικής περιόδου.
Στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και της τραπεζικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση Παπανδρέου εξακολουθεί να κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. (Διαβάστε περισσότερα...)
Του Γιώργου Κύρτσου


ΠΗΓΗ: FREE SUNDAY

Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS