Της Κύρας Αδάμ
Οι ψευδαισθήσεις κρατούν λίγο. Ενα μήνα πριν, στις 21 Ιουλίου, η κυβέρνηση πανηγύριζε διότι πίστεψε ότι είχε δέσει τους εταίρους για τα καλά στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, με την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και των ιδιωτικών τραπεζών, σε πείσμα των οίκων που κατέταξαν τη χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Οι ψευδαισθήσεις κρατούν λίγο. Ενα μήνα πριν, στις 21 Ιουλίου, η κυβέρνηση πανηγύριζε διότι πίστεψε ότι είχε δέσει τους εταίρους για τα καλά στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, με την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και των ιδιωτικών τραπεζών, σε πείσμα των οίκων που κατέταξαν τη χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
ΟΙ «ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ» εκείνοι σκίασαν μια αράδα του κειμένου των Συμπερασμάτων, που ανέφερε ότι «όταν χρειαστεί, θα υπάρξουν εμπράγματες εγγυήσεις...» (της Ελλάδας προς τους δανειστές της).
ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ όμως δεν ξέχασαν εκείνη τη φράση, και πρώτη πρώτη η Φινλανδία -σε μια επίδειξη πλήρους... κοινοτικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα- ζήτησε εμπράγματες εγγυήσεις από την Αθήνα, προκειμένου να τη δανείσει μέσω του κοινοτικού μηχανισμού EFSF.
ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ μέχρι στιγμής γιατί ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να καταλήξει σε διμερή συμφωνία με το Ελσίνκι, προκειμένου να το... δανείσουμε, ώστε αυτό με τη σειρά του να μας δανείσει. Υπάρχει βεβαίως η πρόχειρη, αν και υπαρκτή, εξήγηση, ότι αν δεν ικανοποιούνταν η Φινλανδία με εμπράγματες ελληνικές εγγυήσεις, δεν θα μπορούσε πολιτικά να υποστηρίξει τη συμμετοχή της στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
ΟΜΩΣ η διμερής αυτή πολιτική απόφαση Ελλάδας-Φινλανδίας τούς τρόμαξε όλους. Και τούτο, διότι η Ελλάδα, για να μπορέσει να ικανοποιήσει διμερώς όλες τις πιθανές εμπράγματες εγγυήσεις προς τους δανειστές της, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει μέρος του νέου δανείου που πρόκειται να πάρει, αναζητώντας επιπλέον ποσά για να καλύψει τις ανάγκες της. Ετσι, η Αθήνα και οι δανειστές της σε Ε.Ε. και ΔΝΤ θα μπλέκονταν σ' έναν... τροχό δανεισμού χωρίς τέλος και χωρίς αρχή... Τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία η γενικότερη εικόνα της ευρωζώνης, με τις συνεχείς επιθέσεις, και με υποψήφια οικονομικά «θύματα» την Ισπανία και την Ιταλία, γίνεται όλο και πιο θολή.
ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ της Γερμανίας πρωτίστως, η Φινλανδία έκανε ένα μικρό βήμα πίσω, δηλώνοντας ότι δεν επιμένει σ' αυτή τη μορφή συμφωνίας με την Ελλάδα. Δηλαδή δεν παίρνει πίσω την απαίτησή της να λάβει εμπράγματες ελληνικές εγγυήσεις, αλλά μπορεί να συμφωνήσει σε άλλη μορφή τους...
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -χαρακτηρίζεται δύσκολο-, αλλά φαίνεται ότι ενόχλησε και το ΔΝΤ, που και αυτό, ως πρώτο τη τάξει, δεν θέλει να μείνει πίσω στις εγγυήσεις, αν χρειαστεί.
ΜΕ ΤΟΥΤΑ και μ' εκείνα, το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που αρχικώς προβλεπόταν να τρέξει μέσα στον Σεπτέμβριο, φαίνεται να παίρνει αναβολή για το τέλος Οκτωβρίου, ίσως και αργότερα, και τούτο γιατί καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει πάρει ακόμα από το Κοινοβούλιό της το πράσινο φως για τη δεύτερη μεγάλη δανειοδότηση της Ελλάδας.
ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ η Αθήνα περιμένει στο ακουστικό της τα νέα, χθες η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη απ' ό,τι υπολόγιζε μόλις τις προηγούμενες ημέρες και ως εκ τούτου δεν αποκλείει και νέα, σκληρή «επαναδιαπραγμάτευση» των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με την τρόικα.
Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ της χώρας, εν ολίγοις, βρίσκεται στον αέρα και η κυβέρνηση δείχνει να γυρίζει τον τροχό της τύχης (της).
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑhttp://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=304244
0 σχόλια