Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Πολιτική - ""Ναι" από την ΝΔ στο ν/σ για τα ΑΕΙ, καθώς έγιναν δεκτές δύο προτάσεις της"

Σε συναίνεση κατέληξαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς συμφώνησαν στην πλήρη κατάργηση του ασύλου και στην στην εκλογή πρυτάνεων από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η ΝΔ, μετά από αυτή τη συμφωνία αποφάσισε να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής του ν/σ.

Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από την υπουργό Παιδείας να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, κυρίως στα επίμαχα άρθρα που αφορούν την εκλογή πρύτανη, αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της σημερινής συζήτησης επί του ν/σ για την νέα δομή και λειτουργία των ΑΕΙ.

Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα πως η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί άμεση προτεραιότητα και σημαντική τομή για τη χώρα, όμως - όπως είπε - δεν μπορεί να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο.

Παράλληλα, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με το Σπύρο Βούγια, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, η εκλογή των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων θα πρέπει να γίνεται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μετά από ανοιχτή προκήρυξη και προεπιλογή ενός μικρού αριθμού υποψηφίων από το Συμβούλιο. Επίσης, η κα Κατσέλη πρότεινε η εκλογή κοσμητόρων να γίνεται άμεσα από τα μέλη ΔΕΠ κάθε σχολής, αντί του διορισμού τους από το Συμβούλιο.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι απόψεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτού Α΄Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου. Ο βουλευτής Ηλείας, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 16, που προβλέπει ότι συνταξιούχοι καθηγητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ' αμοιβή.

Διαφορετική στάση από το κόμμα του, τήρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, σε αντίθεση με το κόμμα του - το οποίο κάλεσε να υπερψηφίσει το ν/σ - χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την κατάργηση της συμμετοχής φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων.


Συνομιλία Παπανδρέου με Σαμαρά

Δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει η ΝΔ επι της αρχής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Τετάρτη και συζήτησαν το θέμα, που αυτές τις μέρες συζητείται στην Βουλή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρχαν από χθες για το θέμα συζητήσεις ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, βουλευτή Αρη Σπηλιωτόπουλου

Ο πρόεδρος της ΝΔ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου ως προϋποθέσεις για να ψηφίσει η ΝΔ επί της αρχής το νομοσχέδιο στη βουλή, να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/08/2011_403324


Share


0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS