Μετάφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Αρχείο

You Are Here: Home - ΑΡΘΡΑ - Άρθρα - "Όταν ο κ. Μόσιαλος κάνει όνειρα..."

Του Μιχάλη Δημητρίου

Ήταν στα 1985, πριν 26 χρόνια, όταν ο τότε υφυπουργός Τύπου - ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Λαλιώτης, έκανε τολμηρές δηλώσεις - αλλά και πρώτες επιλογές ανεξαρτητοποίησης της τότε ΕΡΤ. Με ευρύτερα σχέδια αυτονόμησης. Ομως, σύντομα η διοίκηση της ΕΡΤ (Κοντογιώργης – Αντωνόπουλος) απομακρύνθηκε, για να ακολουθήσουν ο αρμόδιος υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας Τύπου Πέτρος Ευθυμίου.

Από τότε σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί για τα ΜΜΕ είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Νέας Δημοκρατίας (μέχρι τον πανεπόπτη Ρουσσόπουλο) διαβεβαίωναν για τις ευγενικές του προθέσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της κρατικής τηλεόρασης. Δεν απέτυχαν απλώς, αλλά αρκετοί αποδείχθηκαν φαύλοι και ρουσφετολόγοι, είτε ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ.

Επιπλέον, οι δύο προκάτοχοι του κ. Η. Μόσσιαλου στα καθήκοντα αυτά (Π. Γερουλάνος, Τηλ. Χυτήρης) παρουσίασαν ανάλογα (αλλά και αισθητά διαφορετικά) σχέδια ανεξαρτησίας των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών και άλλων δικτύων.

* Τώρα, ο κ. Μόσιαλος έρχεται με το δικό του, τρίτο σχέδιο, μέσα σε δύο χρόνια να μας διαβεβαιώσει ότι «αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού», ένα σχέδιο που εκπονήθηκε κρυφά από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα. Ακόμα και από το (διορισμένο) διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ που δεν θεώρησε καθήκον του να παραιτηθεί ή να διαμαρτυρηθεί.

Πόση όμως εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο μέσος πολίτης στον ισχυρό, εφήμερα έστω, αρμόδιο υπουργό της «Ενημέρωσης» κ. Μόσιαλο (με τις ίδιες αρμοδιότητες του Θεοδ. Ρουσόπουλου σε ευρύτατους τομείς) και σε όσα ονειρικά δηλώνει;

* Αλλωστε, πέρα από το παρελθόν των δεκαετιών, υπάρχει το πρόσφατο προηγούμενο «αξιοκρατίας» της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, το λεγόμενο «open goverment» (ανοικτή διακυβέρνηση).
Είναι γνωστό πώς κατέληξε αυτό το πείραμα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Γιατί να επιτύχει τώρα στην ΕΡΤ με το τρίτο σχέδιο του κ. Μόσιαλου;

Στο κάτω κάτω, ούτε αρμόδιος και έμπειρος στα θέματα ΜΜΕ είναι (παραμένει καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας, δηλαδή σε νοσοκομεία και κλινικές), ούτε σοβαρές διαβουλεύσεις έκανε, ούτε κανένα εχέγγυο μας δίνει ότι θα επιτύχει κάτι περισσότερο από τη συρρίκνωση και τις (όντως αλόγιστες) περικοπές που εξήγγειλε.

Βεβαίως και έχει δίκιο ο υπουργός για την ανάγκη να γίνουν συνενώσεις, συμπτύξεις, εξοικονόμηση στο χώρο των κρατικών ΜΜΕ, αλλά διέκρινα μεγάλη προχειρότητα και επιπόλαιες προσδοκίες όσων εισηγήθηκαν αυτές τις αλλαγές στον κ. Μόσιαλο. Δεν έχω χώρο να τις αναπτύξω.

Φοβούμαι ότι φεύγοντας ο κ. Μόσιαλος από τη θέση του υπουργού Επικρατείας δεν θα έχει καταφέρει -παρά τις όποιες προθέσεις του- τίποτα περισσότερο από απολύσεις και βιαστικές εξοικονομήσεις. Πώς θα κάνει δημόσια μια κρατική τηλεόραση, ένα μέσο κατ’ όνομα εκπρόσωπο της κυβέρνησης ενώ είναι μόνο του πρωθυπουργού;

ΠΗΓΗ: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=45576


Share


Tags: ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Leave a Reply

SYNC BLOGS